dinsdag, mei 28, 2013

 

Stadslandbouw, vijf tips!


Stadslandbouw is booming. Pluktuinen, buurtmoestuinen: het ene na het andere groene initiatief wordt bedacht door particulieren enthousiastelingen. Doordat bewoners lokaal, in de stad, hun voedsel verbouwen, weten zij waar het gegroeid heeft, wat erin zit en hoe het bewerkt is. Maar daarnaast heeft het ook een sociale functie: mensen gaan samen aan de slag en ontmoeten elkaar.

Het bedenken van een buurtmoestuin is een, het idee ten uitvoer brengen is een tweede. Want gemeenten en ingewikkelde regelgeving doen de moed al snel in de schoenen zakken. Hoe zorg je ervoor dat jouw stadslandbouw-initiatief zonder frustratie van de grond komt? Uit onze ervaringen met bewonersinitiatieven hebben we vijf tips gedestilleerd.

1. Creëer draagvlak
Flyer in de buurt en houd een bewonersbijeenkomst. Er zullen altijd tegenstanders zijn, want mensen zien nu eenmaal snel beren op de weg, maar houd vertrouwen. Als het allemaal begint te lopen zullen de meesten wel bijdraaien.

2. Zorg voor een gevarieerde kerngroep
Je hebt een kartrekker nodig, maar ook iemand die goed is in communicatie en netwerken, iemand die met cijfers weet om te gaan, of die graag de handen uit de mouwen steekt. Zorg voor denkers en doeners.

3. Voor wie z’n oog heeft laten vallen op gemeentegrond: zoek steun bij de politiek
Spreek wethouders aan, of raadsleden. Zij zijn in staat om deuren te openen.

4. Wees niet bang voor wat burgerlijke ongehoorzaamheid bij tijdelijke initiatieven
Gemeenten willen wel graag meewerken aan groene plannen, maar zijn soms wat huiverig om braakliggende grond te laten gebruiken. Immers, als er straks wel een koper is, krijgen ze die tuinders dan nog wel weg? Voordat alle vergunningen rond zijn ben je zo driekwart jaar verder. Daarom: begin gewoon zodat er meteen resultaat zichtbaar is en stel de gemeente voor om een tijdelijk contract af te sluiten. Daarmee haal je de meeste angst wel weg. Het ergste wat je kan overkomen, is dat je de sla weer uit de grond moet trekken, maar dat hebben wij nog nooit meegemaakt.

5. Kijk het kunstje af bij anderen
Er zijn inmiddels duizenden initiatieven en mensen vinden het altijd leuk om tips te geven.

Advies?
Wil je advies bij het opzetten van een pluktuin, buurtmoestuin of ander project in jouw leefomgeving? Lees hier meer over wat KNHM voor jou kan betekenen.

Bron tekst en foto www.knhm.nl/stadslandbouw






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?