woensdag, augustus 29, 2012

 

"Onder De Pannen" in Brabant

(Verzorgd) wonen op en rond voormalige agrarische bedrijfslocaties.

Ook in Brabant vragen steeds meer agrariƫrs zich tegenwoordig af of ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Hun twijfel wordt mede ingegeven door de strengere milieueisen, lagere afzetprijzen voor hun producten, de afschaffing van het melkquotum en de sterk gestegen energie- en investeringskosten. Ze komen voor de keus te staan om door te gaan, te stoppen of iets nieuws te beginnen.

Elk van deze mogelijkheden heeft grote gevolgen op het persoonlijke en zakelijke vlak. In geval van bedrijfsbeƫindiging kan men kiezen voor omscholing en eventueel verhuizen, of men kan op eigen erf een andere bedrijfsactiviteit opstarten, al dan niet met behulp van overheidsinstanties en beroepsorganisaties.

Via dit traject zijn een groot aantal zorgboerderijen en recreatieboerderijen opgezet, die in een duidelijke behoefte uit de maatschappij voorzien.

In het buitengebied doet zich nog een ander verschijnsel voor, en wel de gestage ontvolking van het platteland. Dit wordt mede veroorzaakt door de merendeels gedwongen tocht van senioren naar het bejaardentehuis en het ontbreken van passende huisvesting voor starters en jonge gezinnen. Wij denken dat onder deze groepen personen zijn die een voorkeur hebben voor wonen in het buitengebied en de kernrandzones. Naar onze mening moet het mogelijk zijn op en rond de vrijgekomen agrarische bedrijfslocaties met deze mensen de nieuwe buurtschappen van het Brabantse platteland te stichten.

Wij denken hierbij aan enerzijds geheel verzorgd wonen voor 55-plussers, anderzijds aan groepsprojecten voor starters en jonge gezinnen. Al naar gelang de voorkeur kunnen de bewonersgroepen al dan niet een gemengde samenstelling hebben.

Op het ogenblik wordt nog studie gedaan naar de randvoorwaarden en uitgangspunten voor geschikte locaties, de aan te bieden voorzieningen voor het verzorgd wonen en de bijpassende woonvormen.

"Onder De Pannen" is een initiatief van Will Groothuysen stedenbouwkundige bij Ur2d ('s-Hertogenbosch). Will heeft het streekhuis gevraagd om zijn initiatief onder de aandacht te brengen en partijen uit te nodigen die het idee mee vorm willen en kunnen geven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij streekmanager Twan Goossens (tel. 06 51 63 1647). Bij voldoende belangstelling wordt er een vrijblijvende bijeenkomst georganiseerd waar Will zijn idee nader zal toelichten.

Hebt u ook een projectidee en zoekt u partners? Meld u dan bij het streekhuis Noordoost Brabant.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?