woensdag, juni 13, 2012

 

Insecten als diervoedergrondstof lijkt haalbaar


Op 5 juni organiseerde Wageningen UR een workshop over het gebruik van insecten als diervoedergrondstof. Voornaamste doel van deze bijeenkomst was het identificeren van kansen en belemmeringen voor het grootschalig gebruik van insecten als duurzame diervoedergrondstof. Circa 50 deelnemers, waaronder insectenkwekers, diervoederbedrijven, verwerkers van reststromen, risicobeoordelaars, onderzoekers en anderen discussieerden met elkaar. Doordat insecten laagwaardige biomassa, bijvoorbeeld allerhande rest- en nevenstromen, kunnen omzetten in hoogwaardig eiwit, kunnen ze een interessante schakel vormen in de diervoederketen en voor een deel invulling geven aan de mondiaal stijgende vraag naar eiwitten.

Gert van Duinkerken, dagvoorzitter en hoofd van de afdeling Diervoeding van Wageningen UR Livestock Research, voerde aan het slot van de bijeenkomst een 'eindmeting' uit. Hieruit bleek dat de deelnemers vrijwel unaniem van mening zijn dat het haalbaar is om insecten op grote schaal te gaan gebruiken als diervoedergrondstof. De meningen liepen uiteen over de termijn waarop dit realiteit kan zijn; al binnen 5 jaar, of langer.

Algemene verwachting is dat de toepassingen van insecten als grondstof in de visvoeding het dichtst bij liggen, evenals in petfood. Er zijn echter ook reƫle kansen voor het gebruik van insecten in pluimvee- en varkensvoer. De belangrijkste belemmeringen die nog weggenomen moeten worden liggen op het terrein van wet- en regelgeving en in de snelheid waarmee schaalvergroting van de insectenproductie en kostprijsverlaging gerealiseerd kunnen worden.

Deze workshop maakt onderdeel uit van een haalbaarheidsstudie, gefinancierd door het ministerie van EL&I en uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research en diverse leerstoelgroepen van Wageningen Universiteit. Het eindrapport hiervan wordt in de nazomer verwacht.
bron: Wageningen UR Livestock Research

Op initiatief van het streekhuis, SRE en RMB en een aantal ondernemers wordt samen met Wageningen Universiteit onderzocht wat de mogelijkheden zijn om met Black Soldier Flies mest en swill om te zetten in hoogwaardige grondstoffen. Voor meer informatie klik hier.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?