zondag, februari 19, 2012

 

Erfgoed in beeld

Vermaatschappelijking van archeologie

Wetgeving zorgt ervoor dat we in Nederland zorgvuldig om gaan met onze archeologische bodemschatten. Voor dat de bodem verstoord wordt dient eerst een vooronderzoek uitgevoerd te worden. Als uit dit vooronderzoek blijkt dat er een kans is op het verstoren van waardevolle overblijfselen uit het verleden dan moeten er maatregelen genomen worden. Dat kan varieren van staken van de beoogde activiteiten, het nemen van maatregelen waardoor de bodem niet beroerd wordt tot afgraven. Het laatste gaat gepaard met forse kosten van enkele honderdduizenden euros tot enkele miljoenen voor een groot project van bijvoorbeeld 60 ha omvang. Opgraven is arbeidsintensief en neemt het belangrijkste deel van de kosten voor zijn rekening.

Om resultaten goed voor het nageslacht vast te leggen dient alles uitgebreid gedocumenteerd te worden. Wat betreft dit laatste bied de wet meer ruimte dan doorgaans gedacht wordt. Traditioneel worden de resultaten in rapporten vastgelegd welke bewaard worden in gespecialiseerde bibliotheken. Specialisten gebruik dit materiaal weer voor verdiepingsonderzoek. De opgedane kennis blijft daarmee beperkt tot een selecte beroepsgroep. Burgers hebben op deze wijze geen of nauwelijks voordeel van de inspanningen. Een voorbeeld. De kosten van een uitgebreid archeologisch onderzoek is 800.000,-. 600.000,- voor opgravingen en 200.000,- voor het registreren en documenteren van de opgravingen. Een opdrachtgever, bijvoorbeeld een gemeente, kan er voor kiezen 200.000,- te investeren in het maken van rapporten. Maar de opdrachtgever kan er ook voor kiezen om 100.000,- te investeren in de schriftelkijke rapportage en 100.000,- in andere zaken zoals het terugbrengen van sporen in nieuwe infrastructuur, een betere architectonische inpassing of communicatie bijvoorbeeld publiekspresentaties en moderne multimedia bijvoorbeeld een website en app.

Het streekhuis Peel & Maas/Maas & Meierij onderzoekt samen met een gespecialiseerd bureau welke verplichtingen de twintig Noordoost Brabantse gemeenten hebben aangaande het documenteren van lopende archeologische onderzoeksprojecten. Vervolgens wordt nagegaan of gemeenten belangstelling hebben om gezamelijk een deel van dit budget te benutten voor een project wat het gezamelijke erfgoed van Noordoost Brabant per regio overzichtelijk en toegankelijk in beeld brengt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de streekmanager.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?