zondag, februari 12, 2012

 

Biogasnext

LTO boos over lage warmtevergoeding

LTO Nederland is ontstemd over de lage vergoeding die minister Maxime Verhagen van EL&I wil betalen voor de warmte die vrijkomt uit mestvergisters. Volgens LTO-bestuurder Hans Huijbers leidt dat tot een ernstige terugslag in zowel de biovergisting als ook de opwaardering van mest tot natuurlijke groeistof. Verhagen verklaarde gisteren in de Tweede Kamer niets te veranderen aan het bedrag. Het basisbedrag voor de warmtebenutting is aangepast naar € 8,20 per GJ, maar dat geldt voor slechts 4000 vollasturen per jaar en niet voor 7000 vollasturen. LTO is verbijsterd over de beperking van het aantal uren omdat LTO, BBO en Rabobank en het ministerie van EL&I juist intensief hebben overlegd over de vergoeding.

Problemen
De bestaande vergistingsinstallaties, die samen ongeveer 180.000 Nederlandse huishoudens voorzien van warmte en stroom, komen door deze lage vergoeding in financiële problemen. De ondernemers zullen zeker niet in staat zijn een volgende stap te zetten naar de productie van duurzame korrelmest, vreest Huijbers.

Een biogasinstallatie krijgt nu 9,8 cent MEP subsidie per geproduceerd Kwh. Voor een installatie van 1000 Kwh is dat op jaar basis ruim € 800.000,- Ondanks deze forse subsidie draaien 1 op de 3 installaties met verlies. De MEP subsidie duurt 10 jaar en loopt voor de eerst gebouwde installaties over enkele jaren af. Het is dus goed om over alternatieven na te denken. Het benutten van de restwarmte is iets wat de overheid wil stimuleren. Ze heeft hier €8,20/GJ of €,02952/Kw voor over. Dat is slechts 30% van de huidige subsidie. Door de subsidie in te perken tot ongeveer de helft van de tijd dat de installatie draait zakt dit percentage naar ongeveer 15%. Eigenaren van biogasinstallaties zullen naar aanvullende oplossingen moeten zoek om hun installatie bedrijfseconomisch rendabel te exploiteren.

Het streekhuis onderzoekt met een aantal specialisten de mogelijkheden om het biogas op te waarderen naar groengas (aardgaskwaliteit) en dit gas te benutten als transportvloeistof.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?