zaterdag, juni 18, 2011

 

Energie neutraal en toch gezond bouwen

Gemeenten of woningbouwcooperaties gezocht als participant

De overheid realiseert zich dat het tijdperk van de fossiele brandstoffen over een dertigtal jaren over is en bezint zich op maatregelen. Een van de genomen maatregelen is de EPC norm voor gebouwen en woningen. EPC staat voor Energie Prestatie Coefficient. Als deze "0" is dan gebruikt een standaardhuis onder standaard omstandigheden geen externe energie meer. Afgelopen 1 januari scherpte de overheid de norm aan van "0,8" naar "0,6". En een woning die in 2020 gebouwd wordt moet aan de norm EPC "0" voldoen en moet derhalve zijn eigen energie opwekken.

Problemen
In de praktijk verloopt dit niet zonder problemen. De eerste maatregelen verliepen goed. Door een betere isolatie van de woning kon men eenvoudig aan de norm voldoen. Met de invoering van EPC "0,8" ging het mis. Met alleen isoleren kon men niet meer aan de norm voldoen. De standaard werd om warmte terug te winnen waar dat mogelijk was. De uitgeblazen opgewarmde ventilatielucht warmt de binnenkomende koude lucht op (balansventilatie). Omdat er door de overheid alleen op het reduceren van energiegebruik gestuurd werd en niet op gezondheid ging het fout. Ontwikkelaars en bouwbedrijven kozen om economische redenen voor de goedkoopste oplossing en verwaarloosde de gezondheidsaspecten. Het resultaat is dat bijna 95% van de laatste miljoen in Nederland gebouwde woningen een ongezond binnenklimaat hebben waardoor ze feitelijk onbewoonbaar verklaard zouden moeten worden. Zie KRO Brandpunt uitzending.

Voor het streekhuis Peel & Maas/Maas & Meierij was dit begin dit jaar aanleiding om 4 koploper architecten en 4 koploper bouwbedrijven uit Noordoost Brabant uit te nodigen en ze te vragen om model woningen en gebouwen te ontwerpen die op de eerste plaats gezond zijn. Bovendien moeten deze gebouwen voldoen aan de strenge EPC "0" (2020) norm. En om de lat nog hoger te leggen mogen de woningen niet duurder zijn dan anders gerekend over een periode van 15 jaar. Met andere woorden prijsverhogende maatregelen moeten zich minimaal binnen 15 jaar terug verdienen door een lagere maandelijkse energierekening. De eerste 15 jaar zijn de woningen dus maximaal even duur als traditioneel en na deze periode zijn de energiekosten vrijwel nihil. Bedenk daarbij dat het de verwachting is dat in 2025 de energiekosten voor een huurwoning groter zijn dan de huurkosten!

De architecten/bouwbedrijven gaven aan dat dit mogelijk is maar dat er dan niet meer op een traditionele wijze gewerkt kan worden waarbij de architect een ontwerp maakt en het bouwbedrijf en installatiebedrijf zich vervolgens in bochten moet wringen om aan de eisen te voldoen. Er zal aan het begin van het traject een integraal ontwerp gemaakt moeten worden waarbij alle kennis en kunde van architect, bouwbedrijf en installateur vooraf gedeeld moet worden om zo tot een optimaal ontwerp te komen.

Na een voorbereiding van 6 maanden zijn de eerste ontwerpen klaar voor het onderdeel "sociale woningbouw". De kern van het concept is gebaseerd op de "Brabant woning".

Belangstellende gemeenten of cooperaties in Noordoost Brabant die willen participeren kunnen zich bij streekmanager Twan Goossens melden Tel. 06 51 63 1647.

Voor de thema's "stapelbouw", "renovatie" en "vrijstaande woning" wordt nog aan concepten gewerkt. De verwachting is dat na de vakantieperiode de eerste ontwerpen gereed zijn. Belangstellende potentiele opdrachtgevers kunnen zich melden bij de streekmanager.

Voor meer informatie: http://www.nufuture.jouwweb.nl/





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?