woensdag, april 27, 2011

 

Duitslijntje

Excursie Duits Lijntje door Veghel en Landerd

Een samenwerking tussen de gemeenten Veghel en Landerd, het Uitpunt in Veghel en Platform Toerisme Landerd heeft gezorgd voor de samenstelling van een nieuwe route langs het Duits Lijntje. Na het succes van de excursies van de afgelopen twee jaar vanuit Veghel, wordt de busexcursie langs de oude spoorlijn voor de derde maal aangeboden met een uitbreiding van de route door Landerd. Op 28 mei en 3 september begeleidt een gids deze dag en vertelt over de bezienswaardigheden die op de route liggen. De route voert onder andere door Zeeland, buurtschap ’t Oventje, Mill, Volkel, Uden, Mariaheide en Veghel. Opstapplaatsen zijn in Schaijk, bij restaurant Nieuw Schaijk, en in Veghel, bij het UITpunt.

Het Duits Lijntje heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van het spoorwegnetwerk van Nederland. Deze spoorlijn liep oorspronkelijk van London naar St. Petersburg en ook de spoorverbinding van Boxtel naar Wesel (D) kent een roemrijke geschiedenis. Onder andere keizers en tsaren reisden over deze spoorlijn en in de Tweede Wereldoorlog heeft het lijntje een belangrijke rol gespeeld bij de inval van de Duitsers. In 1869 is de bouw van de spoorlijn gestart en in 1873 is deze geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS). Het doel van deze oost-west verbinding was het tot stand brengen van een rechtstreekse korte verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland. In 1950 is de spoorlijn opgeheven. Tijdens de excursie langs een deel van het oude spoortracé ontdekken de deelnemers de historie en maken kennis met de groene omgeving.

Opstapplaatsen
Er zijn ’s ochtends omstreeks negen uur twee opstapplaatsen, bij het Uitpunt in Veghel op Markt 1 en voor Landerd vanaf restaurant Nieuw Schaijk aan de Rijksweg 46. Behalve een kop koffie met iets lekkers bij de start, is bij de excursie ook een lunch met streekproducten inbegrepen. Onderweg worden er verschillende stops gemaakt om de omgeving te verkennen. Onder andere bezoekerscentrum De Steltenberg wordt tijdens de excursie aangedaan. Dit centrum is gespecialiseerd in de historie van het Duits Lijntje. De excursie is ook geschikt voor mensen die iets minder goed ter been zijn.

De kosten voor de excursie bedragen 25 eur per persoon. Dit is inclusief koffie en thee, de streeklunch en een verrassing uit de streek. Kaartjes voor de excursie zijn vanaf 27 april te koop in Schaijk bij de Bruna (Runstraat 4), in Zeeland bij de C1000 (Kerkstraat47) en in Veghel bij het Uitpunt (Markt 1). Per excursie is plek voor 50 personen. Meer informatie over het Duits Lijntje is te lezen op www.duitslijntje.eu Kliknieuws 27 april 2011.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?