donderdag, april 01, 2010

 

Hooiberg Volkel

‘Vanuit hier het Duits Lijntje verkennen’

Wat is dat voor een hooiberg die aan de Houtvennen wordt gebouwd? Piet en Carla Jacobs vertellen het graag, want het is niet zomaar een hooiberg, het is de Steltenberg: “Het wordt een bezoekerscentrum van waaruit mensen de omgeving van het Duits Lijntje kunnen leren kennen.”
Er wordt nog hard gewerkt aan het bezoekersentrum Steltenberg. Links is de Vlaamse schuur in aanbouw. Op de achtergrond is ‘wachtpost 29’ zichtbaar.De rails mogen dan verdwenen zijn, de omgeving van de Houtvennen ademt nog volop het Duits Lijntje. Achter de steltenberg is ‘wachtpost 29’ zichtbaar en daar is de oude spoordijk te vinden. Vroeger stoomde daar ‘de Blauwe Brabander’ en verbond Londen met Berlijn en Moskou. Koningen, tsaren, alles en iedereen passeerden de Houtvennen. “Twee kilometer verderop stapten de Duitse soldaten uit nadat ze de Peel-Raamstelling hadden doorbroken”, vertelt Carla Jacobs. Ze heeft alle verhalen rond het Duits Lijntje verzameld en met veel mensen gesproken die langs het spoor woonden om straks de bezoekers zo veel mogelijk te kunnen vertellen. “Het Duits Lijntje wordt de rode draad in het bezoekerscentrum. Er komt vanuit hier een pad naar de wachtpost en we zijn druk aan het bekokstoven hoe we de omgeving verder gaan ontdekken. Er komen wandelingen van 2 tot 7 kilometer, maar we gaan ook met thema’s werken. Op pad met picknickmand en bolderkar of met een gps. Een tocht met hindernissen, een beetje pionieren door de omgeving! En in het bezoekerscentrum is ook zo veel mogelijk. Een expositie over het Duits Lijntje, een modelspoor of wellicht een expositie. Mensen die hier iets willen doen, zijn welkom met hun ideeën.”

Er wordt nog hard gewerkt aan het bezoekersentrum SteltenbergDe Steltenberg is straks van in het voorjaar en de zomer dagelijks geopend. “We willen de Brabantse gemoedelijkheid laten zien in alles wat we doen. Een kopje koffie met krentenmik of appeltaart of voor groepen een Brabantse koffietafel serveren.”Ook het erf van de Steltenberg wordt mooi aangekleed en de Vlaamse schuur die nu nog in aanbouw is, wordt naast een stukje opslag ook een groot afdak voor allerlei mogelijke activiteiten. “We genieten nu al elke dag”, vertelt Carla Jacobs want hun droom wordt steeds zichtbaarder. “Het landschap is hier zo mooi en we hebben er zoveel over te vertellen!”De Steltenberg gaat in mei open voor het publiek. Kliknieuw 1 april 2010.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?