woensdag, maart 31, 2010

 

Vers Van Hier


Begin 2008 bracht het streekhuis een aantal enthousiaste tuinders bij elkaar. Het doel was consumptie van lokaal geproduceerd voedsel te stimuleren. Omdat het product verser is, is het lekkerder en gezonder en het is ook nog eens goed voor het milieu omdat er minder transport kilometers nodig zijn. Er werd gestart met de Versomaten. Iedere tuinder plaatste een Versomaat waarin de producten van alle telers te koop zijn. Door enthousiaste verhalen van consumenten vroegen eigenaren van supermarkten aan de telers of ze ook niet door hen beleverd konden worden. De ondernemende tuinders sloegen deze vraag niet af en inmiddels beleveren ze een twintigtal supermarkten. Groente en fruit wordt in deze supermarkten verkocht onder het label "Vers Van Hier".

‘De beste pluk is voor Vers van hier’

‘Vers van hier’, onder die naam wordt in steeds meer supermarkten in de regio groenten en fruit verkocht. ‘Vers van hier’ betekent ook echt dat de producten vlakbij de winkel zijn geteeld en snel in de schappen liggen. Dat betekent betere kwaliteit én meer smaak, zo vertellen de telers: “De beste pluk is voor Vers van hier.”

Marc de Wit, Bert van den Brand, André Swinkels, Walter Ruis en John van Rooij zijn trots op hun streekproduct.“Ik kan mijn tomaten iets langer aan plant laten hangen”, vertelt Bert van den Brand. Want doordat het product rechtstreeks naar de winkel gaat, win ik twee dagen. De tomaten rijpen aan de plant en niet onderweg en daardoor smaken ze veel beter.” Het zelfde geldt voor de asperges, de champignons, de aardbeien, de appels en peren, de komkommers en de oesterzwammen. De kwaliteit die de lokale telers onder de merknaam ‘Vers van hier’ aan de supermarkten leveren, is volgens hen dé reden dat er al twintig supermarkten hun label voeren. “Met onze streekproducten onderscheiden we ons van de bulk”, vertelt André Swinkels. Een supermarkt ‘ontdekte’ zijn champignons in de Versomaat en wilde die kwaliteit in zijn winkel.
Versomaat
De groep telers werkt namelijk al langer samen in de ‘Versomaat’. Op elk bedrijf kunnen klanten zelf uit een automaat de groenten en fruit van de groep trekken. De vrachtwagen die alle bedrijven voorziet van elkanders product, rijdt nu ook langs de supermarkten. “Van Versomaat naar Vers van hier”, vertelt Marc de Wit die de lekkerste asperges van Brabant teelt die nu dus herkenbaar in de supermarkt liggen. “Onze naam staat erbij. En als we er niet liggen, dan moet de klant er om gaan vragen, dat is onze bedoeling.” Aardbeienteler John van Rooij denkt dat dat steeds meer gaat gebeuren: “Want onze prijzen zijn niet anders, maar de kwaliteit van ons streekproduct is gewoon beter!”Met ‘Vers van hier’ bewegen de lokale telers zich op een nieuw gebied. “We krijgen meer contact met de consument”, vertelt fruitteler Walter Ruis. “We leren de markt kennen en weten beter wat onze klanten willen.” Vers van hier is te vinden in 20 supermarkten in Boekel, Uden, Beek en Donk, Nuenen, Helmond, Heeswijk-Dinther, Den Bosch, Oss, Zeeland en Heesch. Zie ook http://www.versvanhier.nl/





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?