woensdag, maart 24, 2010

 

Bestemmingsplan

Afbeelding: Golfbaan Princepeel Wilbertoord
Het bestemmingsplan is een bijzonder plan. Het is namelijk een bindend plan voor zowel overheid als burgers. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Ze wijst daarin de bestemming, ofwel functie van de grond aan. Ook geeft ze regels over het gebruik van de grond en hetgeen daarop gebouwd is (bouwwerken). Bouwvergunningen moeten worden getoetst aan het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan bepaalt daardoor mede of ergens gebouwd mag worden.Wilt u meer weten over de inhoud van het bestemmingsplan? Klik dan hier.Voor alle grond in Nederland moet een bestemmingsplan gelden. Gemeenten zijn volgens de wet verplicht om voor hun hele grondgebied bestemmingsplannen vast te stellen. Deze wet heet de Wet ruimtelijke ordening en is op 1 juli 2008 in werking getreden.

Wet ruimtelijke ordening
Deze wet gaat zoals de naam van de wet al zegt, over de ruimtelijke ordening in Nederland. Voor de wettekst van de Wro kunt hier klikken. De wet bepaalt voor overheden (gemeente, provincie en rijk) wat ze mógen en wat ze moeten doen (verdeling bevoegdheden en verantwoordelijkheden) en welke stappen ze daarbij moeten nemen (procedure). Wilt u meer weten over de verdeling van bevoegdheden en verantwoordelijkheden in de ruimtelijke ordening, klik dan hier.Wilt u meer weten over de procedure voor een bestemmingsplan? Klik dan hier.Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening stellen gemeentes in elk geval structuurvisies en bestemmingsplannen vast. Wilt u meer weten over wat onder goede ruimtelijke ordening wordt verstaan? Klik dan hier. Inhoudelijke vereisten voor de plannen op het gebied van de ruimtelijke ordening, staan in het Besluit ruimtelijke ordening.
Wilt u meer weten over de inhoud van het bestemmingsplan? Klik dan hier.

Een bestemmingsplan heeft twee functies; een functie om dat wat er is vast te leggen, beheersen en een tweede functie om iets nieuws mogelijk te maken. Als een initiatiefnemer (dat kan de gemeente zelf zijn, maar bijvoorbeeld ook een burger of een commerciële projectontwikkelaar) ergens iets wil gaan ontwikkelen, dan moet dit eerst in een bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt. Voor het herzien van een bestemmingsplan moet een procedure worden doorlopen. De gemeente kan ook een projectbesluit nemen. Het geldende bestemmingsplan wordt dan als het ware (gemotiveerd) terzijde geschoven.

Veel ondernemers op het platteland hebben zich door de nieuwe mogelijkheden die de overheid stimuleert in bijvoorbeeld het reconstructieplan en de nota Buitengebied In Ontwikkeling (BIO) laten inspireren door plannen te maken. Plannen die vaak een ruimtelijke consequentie hebben en niet passen binnen het geldende bestemmingsplan. Er moet dan een procedure doorlopen worden om het bestemmingsplan aan te passen. De overheid gaat hierbij zorgvuldig te werk. Een eenvoudige wijziging kost al snel 10.000,- euro. Complexe veranderingen kunnen oplopen naar een veelvoud van dit bedrag. Zo zijn er met een eenvoudige ruimte voor ruimte kavel al snel een zestal documenten nodig met in totaal 150 pagina's voorbeeld. Voor een complex project als een golfbaan kan dat oplopen naar 34 documenten die met elkaar ruim 800 pagina's aan onderbouwing en onderzoek beslaan voorbeeld.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?