dinsdag, februari 16, 2010

 

Steun voor stoppende veehouders


Intensieve veehouderijbedrijven bij natuurgebieden die stoppen met hun bedrijf krijgen financiële steun.

Dat stellen Gedeputeerde Staten voor aan de Statencommissies Bestuur & Middelen en Ruimte & Milieu. Van 15 maart tot en met 26 april kunnen daarvoor aanvragen worden ingediend.
Voor deze tweede tranche van de Subsidieregeling Beëindiging intensieve veehouderijen (BIV) wil het provinciebestuur € 6,5 mln uittrekken. Daarmee verwacht Brabant 35 tot 40 bedrijfsbeëindigingen te kunnen ondersteunen. Als zich meer boeren aanmelden, bepalen GS welke bedrijfsbeëindigingen voorrang moeten krijgen. Boeren die met hun bedrijf stoppen, krijgen een vergoeding voor de economische waarde van hun stallen en een sloopkostenvergoeding.

Anderhalf jaar geleden werd de BIV-regeling voor het eerst opengesteld. Hiermee worden momenteel 25 intensieve veehouderijen met in totaal bijna 52.000 m2 aan stallen gesloopt. Daarmee is € 4,3 mln gemoeid.Regels en investeringenVeel veehouders beraden zich momenteel op hun toekomst: nieuwe wet- en regelgeving zoals de Algemene Maatregel van Bestuur-huisvesting (die maxima stelt aan de ammoniakuitstoot), welzijnseisen, luchtkwaliteit (fijnstof) en Natura 2000, maakt investeringen in milieumaatregelen of bedrijfsverplaatsing noodzakelijk. Afwaartse bewegingMet het stimuleren van bedrijfsbeëindiging van intensieve veehouderijen in of nabij natuurgebieden geeft de provincie invulling aan de zogenoemde afwaartse beweging: het terugdringen van intensieve veehouderij, het ‘ontstenen’ van het buitengebied en een vermindering van de ammoniakuitstoot in natuurgebieden. Bron: provincie Noord Brabant.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?