dinsdag, februari 16, 2010

 

Inperken van het reconstructieplan door gemeenten


Een aantal gemeenten kiezen er voor het reconstructieplan in te perken door het aantal te vestigen bedrijven in een LOG te beperken of de oppervlakte van bouwblokken in een LOG te verkleinen. Dit druist in tegen belangen van de provincie zoals vastgelegd in het reconstructieplan. Om haar belangen te verdedigen heeft de provincie de volgende mogelijkheden.

Stap 1 Overleg
Eerst is er overleg tussen gemeente en provincie tijdens het voorontwerpstadium van een plan. In dat overleg worden de provinciale belangen duidelijk gemaakt. In het Reconstructieplan is gekozen voor een duurzame ontwikkeling van het platteland. Intensieve veehouderij wordt zoveel mogelijk geweerd bij natuurgebieden en ook in de zogeheten verwevingsgebieden is er beperkt ruimte voor ontwikkeling. Daarom moet er in de LOGs voldoende ruimte geboden worden voor intensieve veehouderij.

Stap 2 Zienswijze
Als naar de mening van de provincie die belangen onvoldoende zijn gewaarborgd in het uiteindelijke bestemmingsplan, dient zij een zienswijze in. Die belangen staan verwoord in de structuurvisie van de provincie en het Reconstructieplan. De provincie heeft de mogelijkheid dit te doen onder de Wet ruimtelijke ordening die in 2008 is ingegaan. De provincie keurt sinds die tijd geen bestemmingsplannen meer goed of af, maar beschikt, net als iedere inwoner, over de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op een bestemmingsplan.

Stap 3 Reactieve aanwijzing
Gedeputeerde Staten kunnen een reactieve aanwijzing geven voor een deel van het buitengebied. Dat is een soort onthouding van goedkeuring achteraf. Dit kan geschieden als de zienswijze die de provincie heeft ingediend tegen het ontwerp-bestemmingsplan ‘Buitengebied’ niet geleid heeft tot een aanpassing van het bestemmingsplan door de gemeente.

Stap 4 Inpassingsplan
Gedeputeerde Staten dragen met hun aanwijzing de gemeente op het bestemmingsplan aan te passen. Als de gemeenteraad daar geen gehoor aan geeft, kan de provincie zelf een inpassingsplan maken.
Met behulp van een inpassingsplan kan een bestemmingsplan worden overruled. Het is daarmee een juridisch middel waarmee belangen van deze hogere overheden toch door kunnen worden gevoerd, wanneer beleid van een lagere overheid deze belangen doorkruist. Beleid uit inpassingsplannen dient te worden doorgevoerd in bestemmingsplannen van lagere overheden, die hierdoor voor dit deel van hun bestemmingsplan worden uitgesloten van het maken van eigen beleid.

Wanneer er in het kader van een plan een conflict ontstaat tussen een lagere en een hoger overheid over de juridische status van deze belangen, kan dit worden uitgevochten bij de Raad van State.
Meer informatie klik hier.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?