dinsdag, februari 16, 2010

 

Groene Raffinaderij start met proef

Biogas wordt nu meestal via warmtekrachtkoppeling omgezet in elektriciteit. Daarbij gaat veel energie verloren. Dat verdwijnt als warmte in de atmosfeer. De groengas-oplossing, waarbij biogas in het aardgasnetwerk wordt geïnjecteerd, daarentegen is zeer efficiënt. Het heeft een rendement van 90 procent, soms wel meer. Er is zeer veel organisch restmateriaal voorhanden wat we niet benutten. Door vergisting van deze biomassa kan over ongeveer 5 jaar 3% op aardgas bespaard worden. Dat lijkt weinig, maar Nederland is een enorme aardgaseconomie. Drie procent is behoorlijk veel. Dat is vergelijkbaar met vele duizenden windmolens. In 2025 kan deze onvermoede energiebron worden opgeschaald naar 10 procent van de Nederlandse behoefte. In 2050 kan de helft van het aardgasverbruik door biogas worden vervangen. Daarmee kan de gasketen haar uitstoot van broeikasgassen met 70 procent terugbrengen.

Op initiatief van het streekhuis zijn in samenwerking met de BOM en Agro & Co partijen bij elkaar gebracht. Aan de aanvoerkant zijn dat waterschap Aa & Maas (zuiveringsslib-slootmaaisel), Den Ouden groep (bermgras-snoeihout), zes samenwerkende gemeenten (GFT-restafval) en MIC een samenwerkingsverband van veehouders (ingedikte mest). Aan de technische kant zijn dat de samenwerkende bedrijven Rasenberg (Breda) en Maris (Schijndel). De komende maanden wordt er met een proefinstallatie gestart ter voorbereiding op een demo-installatie die in de tweede helft van dit jaar gebouwd wordt. Daarna volgt een fullscale Groene Raffinaderij.

Een Groene Raffinaderij is een onmisbare schakel voor een regio die streeft naar zelfvoorziening en het sluiten van energie- , organische- en anorganische (mineralen) kringlopen.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?