zaterdag, januari 16, 2010

 

Grow Your Own Food


Steeds meer consumenten worden zich bewust van het voedsel wat ze eten. Concepten als "Slow Food" en "biologisch" staan in het midden van de belangstelling. Door de voedselkilometers (foodmiles), de afstand van grond tot mond, te reduceren wordt de CO2 uitstoot gereduceerd. Bijkomend voordeel is dat de producten verser zijn en dus lekkerder en gezonder. Volkstuinen voorzien in deze behoefte. Helaas neemt de oppervlakte van de volkstuinen jaarlijks af. Vaak liggen ze aan de randen van de stedelijkebebouwing en worden ze geofferd voor uitbreiding van het stedelijke gebied. Mensen zijn op zoek gegaan en hebben alternatieven bedacht. Een voorbeeld is het in Amerika gestarte zogenaamde "Square Foot Gardening". Op een oppervlakte van 30cm x 30cm (squarefoot) of een veelvoud daarvan worden groenten, kruiden en bloemen gekweekt. Deze oppervlakte is zo klein dat zelfs op het kleinste balkon een tuintje ingericht kan worden. Een squarefoot is niet genoeg voor elke dag groente voor een gezin te telen maar wel groot genoeg voor een paar keer verse sla per week. Squarefoot gardening is niet ingewikkeld. In Nederland wordt het ook wel makkelijke moestuin of vierkanttuinieren genoemd. Je timmert een bak van 30cmx30cm van ongeveer 15cm hoog. Je vult hem met een mix van compost, turfmolm en vermiculiet. Je koopt de zaden in de winkel en zaait ze in de bak volgens een vast patroon.

Tijdens een brainstorm werd nagegaan hoe je deze ontwikkeling richting een keukentuin (kitchen garden) zou kunnen stimuleren. Een paralel werd getrokken naar de ontwikkelingen op kook gebied. Daar zie je een trend dat fabrikanten prefab producten zijn gaan maken. Een voorbeeld daarvan zijn de familiegerechten van Honig. Je kunt als consument alle ingrediënten los kopen maar veel consumenten geven er de voorkeur aan om een doos te kopen waar de afgepaste ingrediënten inzitten en waarop duidelijk aangegeven staat wat men er nog los bij moet kopen. Een heldere kookinstructie op de doos maakt het compleet. Veel consumenten met wat minder keuken ervaring worden hierdoor gestimuleerd om zelf een 'wereld' gerecht op tafel te zetten. De vraag is of een dergelijk gebruiksvriendelijk systeem ontwikkeld kan worden voor consumenten die graag "met een beetje hulp" eigen groenten willen kweken. Het streekhuis is gevraagd een oriënterend onderzoek te doen om na te gaan wat de potentie van het idee is en zo ja of er marktpartijen zijn die het prefab groententuin systeem kunnen ontwikkelen.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?