zondag, november 15, 2009

 

'Vers Van Hier' verlaagd 'Carbon Footprint

Je staat er niet bij stil maar het voedsel in westerse landen heeft vaak duizenden kilometers afgelegd voor het op ons bord ligt. Kostprijs is voor de inkopers van supermarktketens het belangrijkste aankoopargument ook als smaak en gezondheidsaspecten daar onder leiden. Steeds meer consumenten gaan daarom op zoek naar locaal geproduceerd voedsel. Twee jaar geleden startte het Streekhuis Peel & Maas het project "Versomaat". Een zevental tuinders uit de regio werden bij elkaar gebracht. Ieder plaatste een automaat voor verkoop aan huis. Het innovatieve van het project is dat de tuinders hun producten met elkaar uitwisselen zodat er in iedere automaat een skala aan verse groenten aangeboden wordt. Het Versomaat project leverde een aardige 'spinn-off' op. Supermarktmanagers in de regio werden door klanten geattendeerd op de hoge kwaliteit van de groenten in de automaten. Enkele van deze supermarktmanagers gingen op onderzoek uit en kopen nu hun groente bij de zeven tuinders in. De groente worden verkocht onder het label "Vers Van Hier" en zijn inmiddels te verkrijgen in een aantal supermarkten waaronder de SuperCoop in Boekel en de Super de Boers in Uden en Veghel.

Dit project sluit goed aan bij de wens van de overheid om de zogenaamde "Carbon Footprint" te reduceren. Voor iedere bewoner van de aarde is ongeveer 2ha aan productie capaciteit beschikbaar. In Nederland gebruikt iedere inwoner ongeveer het dubbele. Willen we de productiecapaciteit van de aarde eerlijker met elkaar verdelen dan zullen we in de westerse landen moeten minderen. Zinloos transport is een van de zaken die de overheid wil gaan aanpakken. Ze wil daarvoor op het product aangeven hoeveel CO2 er nodig is geweest om het product te maken en vervoeren. Dit wordt uitgedrukt in de zogenaamde "Carbon Footprint".





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?