dinsdag, juli 21, 2009

 

LOG Landerd

RPP waarschuwt voor mega-varkenshouderij

De Reekse Politieke Partij (RPP) waarschuwt voor de gevolgen van de plannen van een mega-veehouderij aan De Steeg in Reek. De RPP wijst op gezondheidsrisico's, een argument dat ook wordt gebruikt in de protesten tegen de vestiging van LOG's.

De ZLTO denkt dat de RPP met de uitspraken over De Steeg al vooruitloopt op de komende raadsverkiezingen. De varkenshouderij De Steeg Reek heeft plannen om uit te breiden. Het bedrijf wil groeien van 2.900 varkens naar uiteindelijk 16.000.

Het bedrijf zit in een zogenaamd verwevingsgebied. Nieuwe vestigingen van intensieve veehouderijen zijn daar niet mogelijk (die gaan naar de LOG's), maar bestaande bedrijven kunnen er onder bepaalde voorwaarden wel uitbreiden.

Het bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van nieuwe varkensstallen. Die aanvraag is door de gemeente in procedure genomen en uiteindelijk moet de gemeenteraad hierover een besluit nemen. De RPP vindt het merkwaardig dat de procedure gewoon wordt gevoerd, terwijl die voor het LOG vanwege verder onderzoek is opgeschort.

De plannen voor De Steeg zijn volgens de RPP veel omvangrijker dan die voor het LOG. De RPP vindt een toename van het aantal varkens in Landerd 'waar natuur, toerisme en recreatie belangrijk zijn, niet in ons belang'. De partij wijst er ook op dat het bedrijf op korter afstand van een zorgboerderij ligt. Vorige week zei wethouder Chris School dat het bedrijf op grond van het bestemmingsplan recht heeft om uit te breiden.

Nu stelt zijn eigen partij, de RPP, dat de ontwikkeling van grote veehouderijen als De Steeg niet meer kunnen na tien jaar discussiƫren. Volgens Roland Werring van de RPP kan de raad nu weinig doen, maar voor de verdere toekomst zou de gemeente Landerd haar beleid op een aantal punten moeten bijstellen.

Voorzitter Henk van den Elzen van de ZLTO Landerd is verbaasd dat de RPP de discussie aanzwengelt terwijl de eigen wethouder probeert de ontwikkeling van het LOG van de grond te krijgen. "Ik denk dat de verkiezingen van volgend jaar hier al een rol spelen. Vooral vanwege de gezondheidsaspecten kan de intensieve veehouderij wel eens tot speerpunt van de verkiezingen worden gemaakt." Brabantsdagblad 21 juli 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?