zaterdag, juni 13, 2009

 

LOG discussie

Verharde relaties op platteland van Brabant

Dat de spanningen op het Brabantse platteland over de intensieve veehouderij oplopen, weet Herman van Ham als geen ander. Het ZLTO-hoofdbestuurslid vecht de laatste tijd menig debat uit met de groeiende groep burgers die ageert tegen megastallen in de achtertuin.
Hij ervaart dat de toon van de discussie zich verhardt en zich verengt tot het halen van het eigen gelijk. Van Ham: "Burgers die zich door de komst of uitbreiding van een veehouderij in hun woongenot aangetast voelen, krijgen steun van een beperkte groep mensen die om principiële redenen tegen elke vorm van intensieve veehouderij is."

"De Partij voor de Dieren, de SP en Milieudefensie bieden een platform aan deze critici. Het verzet krijgt soms trekken van dierenactivisme, waarbij geen sprake meer is van een dialoog, maar alle middelen worden gebruikt om het doel te heiligen. Zo'n pamflet als in Landerd getuigt van een diepe kloof." Van Ham erkent dat de ZLTO geen antwoord heeft op het groeiend onbehagen in de samenleving.

"Wij proberen signalen op te pakken en in gesprek te blijven, maar met radicalisme kunnen wij niets." Megabedrijven zijn voor de ZLTO 'niet de norm voor Brabant'. "Wij hechten aan het gezinsbedrijf. Maar dat moet de komende 25 jaar bijna drie keer zo groot worden om kostbare investeringen in stallen en luchtwassers te kunnen betalen."

"Dan praat je over een bedrijf van 750 zeugen in een gesloten systeem, waarbij volgroeide varkens de stal alleen verlaten om te worden geslacht. Dat zijn de gezinsbedrijven van de toekomst." Hoewel deze schaalvergroting naar bijna 9000 varkens per bedrijf ook binnen de Brabantse natuur- en milieubeweging op weerstand stuit, heeft Van Ham daar niet zo'n probleem mee.

"Als het erop aankomt vinden wij elkaar. De situatie in Landerd zie ik als een incident. De milieubeweging heeft namelijk in de gaten dat de Nederlandse veehouderij, die al tot de wereldtop behoort, steeds duurzamer wordt en dat de milieusituatie per saldo verbetert."
Van Ham tekent hierbij aan dat ook de ZLTO onderzoek naar de effecten van veehouderijen op de gezondheid van omwonenden noodzakelijk vindt. "Hoewel niet is aangetoond dat mensen er last van hebben, zie je toch dat gemeenten vanwege alle commotie over de volksgezondheid moeilijk nog tot besluiten over concrete uitbreidingen komen."

Het burgerlijk verzet tegen megastallen lijkt ook vat te krijgen op provinciebestuurders. "Als de protesten tegen de LOG's aanhouden, komt ons reconstructiebeleid onder druk te staan", erkende VVD- gedeputeerde Onno Hoes dinsdag tijdens een informatie-avond over natuurontwikkeling. Hoes meldde dat hij wordt 'platgemaild' door een bewoner van landgoed Baest bij Middelbeers dat wordt omsingeld door drie LOG's.

"Misschien moeten we onze plannen hier of daar toch wat aanpassen. Maar niet te veel, anders stort de reconstructie als een kaartenhuis in elkaar." CDA-gedeputeerde Paul Rüpp wil niet nu al LOG's gaan schrappen. "Wij moeten eerst beter weten hoeveel ruimte nog nodig is voor verplaatsing van veehouderijen. Dan maken wij de balans op." Brabantsdagblad 12 juni 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?