donderdag, mei 07, 2009

 

Boekelse bomen

Rechtszaak bomenkap afgeblazen

De Brabantse Milieufederatie (BMF) heeft haar hoger beroep tegen de geruchtmakende kap van ruim 500 bomen in het buitengebied van Boekel ingetrokken.Dat is gebeurd na een toezegging van het gemeentebestuur om extra geld beschikbaar te stellen ter compensatie van de al gekapte bomen. Dat verklaren Jeanne Stoks van de Milieustichting Boekel-Venhorst Duurzaam, die onder BMF-vlag opereert, en wethouder Peter Ketelaars.Het beroep zou vanochtend in Den Haag worden behandeld door de Raad van State. Die had in oktober vorig jaar in eerste instantie beslist dat de gemeente Boekel het recht had om alvast 170 bomen in de landbouwontwikkelingsgebieden (logs) Venhorst en Waterdelweg te laten kappen.

Dat is gebeurd op zaterdag 20 september, terwijl het hoger beroep van de BMF hiertegen nog liep. De milieufederatie had volgens de rechter verzuimd om tijdig schorsing van de hiervoor verleende kapvergunning te vragen. Die betwist deze juridische interpretatie van de algemene plaatselijke verordening, waarop de kapvergunning stoelt en zette het beroep daarom door."Maar die bomen zijn om en na heel lang dubben zagen wij niet wat hier nog te winnen valt. Bovendien is de gemeente bereid om extra te investeren in nieuwe aanplant", verklaart Stoks. Ketelaars: "Dat is nuttiger besteed geld dan verdere kosten te maken om onze positie bij de Raad van State te verdedigen. De milieustichting doet ons een voorstel."Stoks vindt wél dat de bomenkap in de logs destijds 'voorbarig is geweest, als je ziet welke wending de discussie hierover inmiddels heeft genomen'. Zij doelt op de tegenstand die in de Boekelse gemeenteraad, onder grote maatschappelijke druk, is gerezen tegen de dreigende komst van megastallen in de logs.

Ketelaars houdt staande dat de bomenkap noodzakelijk was om deze in het reconstructieplan aangewezen gebieden geschikt te maken voor opvang van bedrijven die bij natuurgebieden en aan dorpsranden vertrekken en moeten kunnen doorgroeien. "De wegen zijn hier nu al te smal om aan de huidige verkeerseisen te kunnen voldoen." Het veilig stellen van een Europese subsidie van 1,8 miljoen euro werd vorig jaar als hét argument gebruikt voor de snelle houtkap. Ketelaars: "Dat geld hebben wij als voorschot binnengekregen. De gedane uitgaven voor de infrastructuur in de logs moeten wij nu in Brussel verantwoorden."
Brabantsdagblad 7 mei 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?