zaterdag, maart 14, 2009

 

LOG's in Boekel

Structuurvisie LOG klaar voor besluitvorming

Het College van de gemeente Boekel heeft een Structuurvisie voor de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG) Venhorst, Millseweg en Waterdelweg opgesteld. Deze is nu klaar voor besluitvorming in de Raad. De Structuurvisie moet gezien worden als een beleidsdocument dat straks de basis vormt voor de toetsing van individuele vergunningen. Landschappelijke inpassing en beeldkwaliteit In de Structuurvisie is aangegeven hoe het landschap er op dit moment uitziet en waarmee ontwikkelingen binnen de intensieve veehouderij rekening moeten houden in de toekomst. Aangegeven is hoe het gebied er na realisatie van de inplaatsingen uit moet zien. Om dit ook daadwerkelijk te realiseren is een uitvoeringsprogramma gemaakt waarin projecten zijn opgenomen die er voor moeten zorgen dat de landschappelijke kwaliteiten versterkt worden. Hierbij gaat het om projecten op grond van ondernemers (erfbeplanting) en op publieke gronden. Aantal nieuwvestigingsmogelijkheden binnen LOGs Boekel wil waar mogelijk bestaande bouwblokken en locaties gaan gebruiken voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Dit om te voorkomen dat sprake is van onnodige verstening van het landelijk gebied. Daarom is het afgelopen jaar met alle bedrijven in de LOGs gesproken om de verwervingsmogelijkheden te peilen. Er zal ook sprake zijn van nieuwvestiging, omdat niet altijd gebruik gemaakt kan worden van bestaande bouwblokken. Het maximaal aantal nieuwvestingen binnen LOG Waterdelweg en LOG Venhorst is acht. Er is ruimte voor één tot twee nieuwvestigingen in LOG Waterdelweg en zes tot zeven in LOG Venhorst. Onder nieuwvestiging wordt ook verstaan het oprichten van een intensieve veehouderij op een locatie waar nu een burgerwoning staat. Dat is duidelijk een beperking ten opzichte van het reconstructieplan.

Op dit moment zijn twee van deze locaties in beeld. Dus van de in totaal acht nieuwe locaties zijn er twee op locaties waar nu bebouwing aanwezig is. Inplaatsing voor bedrijven uit Boekel of daarbuiten Boekel maakt onderdeel uit van de reconstructiecommissie Peel en Maas. In dit regionaal verband is afgesproken dat de LOGs binnen dat gebied ruimte moeten bieden om de te verplaatsen intensieve veehouderijbedrijven uit Peel en Maas te huisvesten. Het gaat hierbij in eerste instantie om zogenaamde groene verplaatsers; bedrijven die ruimte moeten maken voor natuurontwikkeling. Boekel is in eerste instantie verantwoordelijk voor het verplaatsen van de intensieve veehouderijbedrijven die zijn gelegen binnen de extensiveringsgebieden in en rondom de kernen. Het zou mooi zijn als alle acht mogelijkheden voor nieuwvestiging ingevuld gaan worden door Boekelse bedrijven. De praktijk laat echter zien dat het verplaatsen van bedrijven moeizaam verloopt. Daarom wordt ook de optie open gehouden dat een deel van de acht locaties gekoppeld gaat worden aan gezonde volwaardige verplaatsers uit het reconstructiegebied Peel en Maas (wanneer Boekel de locaties niet krijgt ingevuld). Het idee nu is dat Boekel tot medio 2012 de tijd krijgt om Boekelse bedrijven te vestigen.

Gevolgen voor de geurhinder De raad van Boekel heeft in december 2007 de gebiedsvisie geur vastgesteld. Hierin is als doelstelling opgenomen dat het aantal ernstig geurgehinderden dat zijn woningen met een slechte geursituatie- ten opzichte van oktober 2007 niet mag toenemen. Het aantal woningen met een slechte geursituatie in oktober 2007 is vastgesteld op 482. Verder is als doel gesteld het aantal ernstig geurgehinderden naar een minimaal niveau terug te dringen. Om de mogelijk negatieve geurontwikkeling tegen te gaan worden de volgende maatregelen getroffen: Er komen niet meer dan acht nieuwvestigingen binnen de LOGs; Aan de nieuwvestigingen worden forse eisen gesteld ten aanzien van emissiebeperkende maatregelen (met name gecombineerde luchtwassers) die verder gaan dan wettelijk noodzakelijk; Verduurzaming van de bestaande bedrijven in de LOGs; Doorontwikkelende bedrijven in het LOG kunnen dat alleen onder dezelfde milieutechnische voorwaarden als de nieuwvestigers; Er zal sprake zijn van een bouwblok op maat en een maximale bouwhoogte; De ontwikkeling van de LOGs en daarmee gecombineerd het leegmaken van de extensiveringsgebieden rondom de bebouwde kommen heeft een zeer gunstige invloed op de geurbelasting.

Op basis van de voorziene ontwikkelingen (17 bedrijven uit de extensivering opgeheven en 8 nieuwvestigingen in het LOG) zal sprake zijn van een forse afname van het aantal ernstig geurgehinderden binnen de kommen van Boekel. In onderstaande tabel is dat aangegeven. Het aantal ernstig geurgehinderden daalt van 482 in 2007 naar 116 volgens ons gewenst scenario. Tabel afname geurhinder in bebouwde kommen Achtergrond belasting (in Ou) Beoordeling leefklimaat 2007 2009 Ontwikkelscenario (- 17 , + 8 ) 0-6 Goed 525 802 1677 6-10 Redelijk 1870 1653 1084 >10 Slecht 482 422 116 Totaal 2877 2877 2877 Gevolgen voor de gezondheid

Het college is van mening dat geen onomkeerbare beslissingen aangaande inplaatsing van nieuwe agrarische bedrijven mag plaatsvinden, zolang niet vaststaat dat dit uit oogpunt van volksgezondheid en goed financieel beheer verantwoord is. Het college is van mening dat het vaststellen van de Structuurvisie niet leidt tot onomkeerbare processen. Bij de individuele vergunningtrajecten die zullen volgen na vaststelling van de Structuurvisie kan dit wel het geval zijn. Bij het oprichten van nieuwe intensieve veehouderijbedrijven zal sprake zijn van bestemmingsplanwijzigingen, milieuvergunningen en soms ook (afhankelijk van de omvang van het bedrijf) een MER-procedure. Deze trajecten duren lang. De gemeente zal bij de definitieve besluitvorming over deze individuele trajecten het gezondheidsaspect nadrukkelijk betrekken. Indien sprake is van onaanvaardbare risicos dan zal de gemeente niet overgaan tot vergunningverlening. Hierbij zal de gemeente ook advies vragen aan ter zake deskundige organisaties zoals de GGD. De gemeente Boekel is van mening dat zeer snel duidelijk moet worden of bestaand onderzoek uit wijst of het verantwoord is LOGs te ontwikkelen. Zoals u uit de media heeft kunnen vernemen zal er een nieuw onafhankelijk onderzoek worden opgestart. De looptijd daarvan is geschat op één jaar.

Inspraakreacties In de Structuurvisie wordt ook ingegaan op de reacties die gemaakt zijn op de ontwerp-structuurvisie van het najaar 2008. Per thema en per ingediende reactie is terug te vinden wat is gedaan met de ingediende reacties. De structuurvisie is op basis daarvan fors aangepast. U kunt deze inspraaknota vinden op www.boekel.nl -> actueel -> projecten -> landbouwontwikkelings- gebied. Hier kunt u ook de structuurvisie downloaden. Kosten en kostendekking De gemeente staat een actieve aanpak van de ontwikkeling van de LOGs voor. Dat doen we omdat we op die manier maximaal sturing hebben op het leegmaken van de extensivering en de inplaatsingen in het LOG. Dat uitgangspunt brengt forse investeringen en risicos met zich mee. De investeringen en risicos worden in beeld gebracht middels een exploitatieberekening die gelijktijdig met de Structuurvisie aan de raad wordt voorgelegd. Om de risicos in te dekken en de investeringen te financieren wil de gemeente de exploitatie gezamenlijk met de provincie oppakken. Daar staat tegenover dat de provincie na 2012 de mogelijkheid krijgt om indien er nog nieuwvestigingslocaties over zijn- deze te gebruiken voor bedrijven van buiten Boekel.

De afspraken hierover worden vastgelegd in een overeenkomst. De uitgangspunten van die overeenkomst moeten voor de raadsbehandeling van 9 april definitief zijn. Relevante momenten - 10 maart: Inspraakavond Commissie Grondgebiedszaken, 20.00 u de Horst, te Venhorst - 18 maart: behandeling Structuurvisie in commissie Grondgebiedzaken; - 9 april: behandeling en besluitvorming in de gemeenteraad t.a.v. de Structuurvisie en exploitatieopzet . Bron: gemeente Boekel.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?