zondag, februari 15, 2009

 

De mogelijkheden van subsidie

Reconstructie is meer dan je ziet!

De kern van de reconstructie is een grondige opknapbeurt van het buitengebied. De aanleiding is de slechte ruimtelijke ordening van het platteland. De druppel die de emmer deed overlopen was de varkenspest in 1998. Het doel is om activiteiten die elkaar in de weg zitten te ontvlechten en ruimte te bieden voor gewenste ontwikkelingen. Zo wordt er ruimte geschept voor natuur, water, recreatie, agrarische bedrijvigheid en ondernemerschap in het algemeen. Dit alles om de leefbaarheid op het platteland te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren. De reconstructie is gestart in 2005 en loopt tot 2017. Het is het grootste project van de provincie Noord Brabant ooit in haar geschiedenis.

Meer dan 1000 projecten zijn op dit moment in Brabant in uitvoering. En veel projecten zijn al afgerond. Over voortgang en resultaat wordt u wekelijks op dit weblog geïnformeerd voor wat betreft het reconstructiegebied Peel & Maas.

Maar dat is niet alles. De reconstructie betrekt de inwoners bij de uitvoering. Inwoners kunnen op steun rekenen als ze een goed plan hebben wat de leefbaarheid of de economische slagkracht van de regio tengoede komt. Ze kunnen daarbij als dat nodig is een beroep doen op een aantal subsidie regelingen. De belangrijkste worden hierna kort beschreven.

Streekimpuls Peel & Maas (Leader)
Speciaal bedoeld voor kleinschalige projecten die van belang zijn voor de regio. Veel waarde wordt gehecht aan samenwerking en het verbeteren van het organisatievermogen van de lokale gemeenschap. De voorkeur gaat uit naar initiatieven van de eigen bevolking. De project omvang ligt tussen 30.000,- en 300.000,- euro. De maximale bijdrage is 50%. De andere 50% moet u zelf regelen maar dat kan bijvoorbeeld ook de inbreng van uren van vrijwilligers zijn. De eerste stap is het invullen van een kort formulier met enkele vragen. Stuur mail naar tgoossens@rmb.nl om formulier aan te vragen. Als het projectidee past dan wordt u uitgenodigd voor een korte mondelinge presentatie. Van de plaatselijke groep (een dwarsdoorsnede van de inwoners van het Peel & Maas gebied) krijgt u dan te horen of het zinvol is uw project nader uit te werken. Om een projectidee voor te bereiden kunt u een beroep doen op de streekmanager Peel & Maas tel 06 51 63 1647.

Kleine projecten Programma Landelijk Gebied
Voor de meeste subsidie regelingen geld een relatief hoge ondergrens. Dit heeft te maken met de hoge beheerskosten die aan de meeste regelingen verbonden zijn. Maar een goed project hoeft niet altijd veel te kosten. Om ook kleine projecten onder de 30.000,- euro te kunnen bedienen heeft de provincie het "kleine projecten programma" in het leven geroepen. Projecten die een bijdrage leveren aan de reconstructie doelen die niet voor een andere regeling in aanmerking komen en waarvan de totale omvang kleiner dan 30.000,- is komen in aanmerking. Ook hier is de start het invullen van een eenvoudig formulier met enkele vragen. Stuur mail naar tgoossens@rmb.nl om het formulier aan te vragen. De aanvraag wordt beoordeeld door enkele leden van reconstructie commissie Peel &Maas.

POP2
Tweede plattelandontwikkelingsprogramma gedurende de periode 2007-2013. Heeft tot doel het stimuleren van het behalen van door Europa vastgesteld beleid gericht op plattelandsontwikkeling. Het beleid kent vier zogenaamde assen.
As1 Concurrentie kracht van landbouw en bosbouw versterken.
As 2 Verbeteren kwaliteit natuur en landschap.
As 3 Verbeteren van leefbaarheid en diversificatie van de bedrijvigheid.
As 4 Leader aanpak (zie: Streekimpuls Peel & Maas hierboven).

ILG
Investeringsbudget Landelijk Gebied. Voor een periode van zeven jaar heeft de provincie Noord Brabant 440 miljoen van het Rijk beschikbaar gekregen om de reconstructie doelen te realiseren. Dit zijn budgetten die beschikbaar zijn voor waterschappen en gemeenten die plannen indienen om reconstructie doelen te realiseren.

Wenst u nadere informatie over de mogelijkheden dan kunt u een afspraak maken met Twan Goossens streekmanager Peel & Maas tel. 06 51 63 1647.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?