donderdag, februari 26, 2009

 

Natuurbeschermingswet

Natuurbeschermingswet bedreigt boeren

Vermoedelijk duizenden boeren in Brabant en daarbuiten dreigen hun veehouderij te moeten sluiten omdat zij geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet kunnen krijgen.Dat beeld doemde gisterochtend op bij de Raad van State naar aanleiding van bezwaren tegen twee verleende vergunningen rond de Deurnese Peel. In de gevarenzone verkeren met name boeren nabij Europees beschermde natuurgebieden (162 in Nederland waarvan 21 in Brabant) die hun bedrijf zonder Nb-wetvergunning hebben uitgebreid terwijl ze er wél één hadden moeten hebben. Deze veehouderijen moeten daardoor in hun volle omvang worden beoordeeld op grond van de strenge normen van de nieuwe Natuurbeschermingswet uit 2005, die zijn gebaseerd op de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.Aangezien zij niet kunnen voldoen aan deze normen die zelfs de geringste toename van de ammoniakuitstoot rond de overbelaste Brabantse natuur uitsluiten, mogen deze boeren geen vee meer houden en moet de provincie hun bedrijf sluiten.

Deze ingrijpende consequentie die voortvloeit uit de gisteren geuite wetsinterpretatie van de Raad van State, gaat zelfs Werkgroep Behoud De Peel te ver. "Dit is onredelijk ten opzichte van boeren die in het verleden wél een Nb-wetvergunning tegen de toen geldende, minder strenge normen hebben gekregen", verklaarde bestuurslid Wim van Opbergen. De bezwaren van de milieuwerkgroep richten zich tegen de opstelling van de provincie die de hoeveelheid vee in milieuvergunningen van vóór 2005 als uitgangspunt neemt bij verlening van Nb-wetvergunningen, waarvoor zij sinds 2005 bevoegd gezag is. Dat het ministerie van LNV en gemeenten de wet in het verleden links lieten liggen, speelt voor de provincie geen rol. "Wij zijn niet in de positie om hun werk over te doen", verklaarde haar milieujurist Martin Uittenbosch.De Raad van State vindt dit niet acceptabel. "Omdat de twee veehouderijen bij de Deurnese Peel nog geen Nb-wetvergunning hebben, had u ze in totaliteit moeten beoordelen. Hun illegale situatie mag geen uitgangspunt zijn", betoogde staatsraad Mary-Lou Simons-Vinckx."Als je deze lijn volgt, kunnen bijna alle 10.000 veehouderijen in Brabant zo'n vergunning niet krijgen.

Want overal ligt wel een Europees beschermd gebied in de buurt", schetste Uittenbosch.Tot de 21 zogeheten Natura 2000-gebieden in Brabant behoren onder meer Kempenland- West (Landschotse Heide, Mispeleindse- en Neterselse Heide), Kampina, Strabrechtse Heide, Leenderbos, Regte Heide, Loonse en Drunense Duinen en de Gement/Bossche broek. Rond al deze gebieden hebben in totaal niet meer dan 200 veehouderijen een Nb-wetvergunning gekregen. Voorzitter Peter van Buuren sprak van een moeilijke materie. "Wij moeten met elkaar goed nadenken en veel overleggen. Daarom lukt het ons niet om binnen de gebruikelijke zes weken uitspraak te doen", besloot de staatsraad. Brabanstdagblad 25 februari 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?