woensdag, februari 18, 2009

 

Gemeentelijk verzuim

'Stallenherbouw verijdelen'

Het provinciebestuur (GS) van Brabant wil dit jaar nog ingrijpen om te voorkomen dat er weer varkens- en kippenstallen kunnen worden gebouwd op ongeveer 800 agrarische locaties waar dergelijke stallen eerder met vele miljoenen overheidssubsidie zijn afgebroken. Daarmee stapt de provincie in het gat dat 42 van de 68 gemeenten laten vallen omdat zij eind dit jaar niet beschikken over een nieuw bestemmingsplan buitengebied.
Zie ook:
Gemeenten die in 2009 geen nieuw plan buitengebied hebben

Daarin wordt onder meer hervestiging van intensieve veehouderij op de betreffende locaties voorkomen. Dat is in strijd met beloftes die de gemeenten in 2005 aan de provincie hebben gedaan. Op ongeveer 125 locaties wordt hervestiging vergemakkelijkt omdat daar de oude milieurechten niet zijn ingetrokken. In negen nalatige gemeenten is de situatie dermate ernstig dat zij dezer weken door gedeputeerde Paul Rüpp op het matje worden geroepen. Het gaat om Sint-Michielsgestel, Maasdonk, Waalwijk, Woudrichem, Geertruidenberg, Sint-Oedenrode, Woensdrecht, Rucphen en Halderberge. "Ik ga deze gemeenten vragen hoe en wanneer ze de problemen denken op te lossen", verklaart Rüpp. De meeste gemeenten kunnen evenmin aangeven of boeren die in 2000 en 2001 sloopsubsidie kregen hun stallen ook werkelijk hebben afgebroken.

Rüpp: "Dat is deels begrijpelijk omdat gemeenten niets wisten van subsidietoekenningen door het rijk." Boxtel, Best, Landerd, Heusden, Oirschot, Veldhoven, Heeze-Leende, Bergeyk en Breda hebben op basis van dossieronderzoek vastgesteld dat in een aantal gevallen niet is gesloopt. Dit wordt gemeld aan de uitkeringsinstantie, opdat het geld van deze frauderende boeren kan worden teruggevorderd.Het gaat hierbij om de zogeheten Regeling Beëindiging Veehouderijtakken (RBV), waarmee mestrechten zijn opgekocht en stallensloop is gesubsidieerd. In Brabant gebeurde dat laatste via Ruimte voor Ruimte. De provincie schoot 168 miljoen euro aan sloopkosten voor en krijgt dat geld stukje bij beetje weer terug door verkoop van bouwkavels voor landhuizen. In de nieuwe provinciale Verordening Ruimte wil Rüpp hervestiging van intensieve veehouderijen voorkomen via bindende voorschriften die van toepassing worden verklaard op de 800 bedreigde locaties, nadat de gegevens hierover zijn gecontroleerd. Dat is volgens Rüpp efficiënter en effectiever dan voor elke plek apart een beschermingsbesluit te nemen.

"Dan bevries je ter plaatse twee jaar lang ook activiteiten die wél zijn toegestaan en tref je boeren nodeloos in hun bedrijfsvoering."Bescherming vóór 2010 is cruciaal omdat dan de eerste termijn voor het aan de sloopsubsidies gekoppelde verbod op hervestiging afloopt.Rüpp kwam vorig najaar in actie na verontrustende geluiden over gemeentelijk verzuim. Brabantsdagblad 14 februari 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?