vrijdag, januari 23, 2009

 

Hemelrijk wil achtbaan

Billybirdpark Hemelrijk heeft plannen voor een zogenaamde klimaatneutrale achtbaan. Wanneer deze er komt, is nog onduidelijk.
De gemeente Uden moet namelijk nog goedkeurig geven voor de bouw van de splinternieuwe attractie. Die zou namelijk de toegestane 'bestemmingsplanhoogte' van vijftien meter overschrijden.

Exploitant Ton Derks wil eigenlijk niks zeggen over de plannen. "Omdat ik op dit moment nog in de onderhandelingsfase zit. Met de financiering bezig ben. Maar we zijn druk met het ontwerp, dat zeker. En doen ons best om het zo natuurvriendelijk te maken."Het pretpark aan de Zeelandsedijk in Volkel staat bekend om het 'actief recreëren'. De meeste attracties vergen een fysieke inspanning. Daar is ook aan gedacht bij het ontwerp van de achtbaan. Hoe dat precies in dit 'klimaatneutrale project' is verwerkt, wil Derks niet zeggen. De 'kracht' voor de attractie zou komen uit een aantal zonnepanelen. Ook moeten bezoekers zelf energie opwekken, om daarna met het karretje de weg neerwaarts in te zetten. Kortom: samen actief. Dat is ook de reden van de hoogte van de nieuwe achtbaan. Derks: " Normaal gesproken zouden wij onder de toegestane hoogte van vijftien meter kunnen blijven. Maar door die extra dimensie, die past binnen ons parkconcept, lukt dat niet.

Dat speelt zich nu dus af op 'n juridisch vlak." Dit lumineuze Hemelrijk-idee van Derks en consorten is deze donderdag aan het licht gekomen bij een zitting bij de Raad van State in Den Haag. Die diende omdat een stel omwonenden bezwaar had gemaakt tegen ándere plannen van het Volkelse recreatiepark. De exploitant wil, naast de achtbaan, op korte termijn uitbreiden met een extra recreatieplas, waar wat later ook vakantiebungalows bij komen. De provincie Noord-Brabant en de gemeente hebben daar hun goedkeuring al voor gegeven. De bezwaarmakers vrezen dat door al deze uitbreidingsplannen het familiepark en omgeving worden opgezadeld met extra verkeersoverlast. En vragen om de vergunning voor de aanleg van de recreatieplas in te trekken. De provinciewoordvoerder en Derks betwijfelen echter of de angst op zoveel extra verkeersoverlast terecht is. De ontsluitingsweg naar Hemelrijk is juist zo aangelegd, om de omwonenden te ontzien van de door hen verwachte horde auto's en bussen met daarin 'Volkelse dagjesmensen'. De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak. Brabantsdagblad 23 januari 2009.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?