zondag, december 07, 2008

 

Nieuwe natuur in St.Hubert

Stormen zorgen voor nieuw Molenheide

Natuurgebied Molenheide in Sint-Hubert is zondag 14 december het decor van een excursie van IVN De Maasvallei waarbij natuurontwikkeling centraal staat.
Het driehonderd hectare grote gebied is sinds acht jaar eigendom van Natuurmomenten en is van oorsprong een heidegebied. In de jaren dertig heeft de Gemeente Mill en Sint-Hubert Molenheide aangeplant met diverse naaldboomsoorten. Midden in het bos heeft tientallen jaren een pluimveebedrijf gestaan. Dit is in 2000 gesloopt en op deze plek is een zandverstuiving ontstaan. Natuurmomenten wil het complete natuurgebied herinrichten zodat een bos met inheemse boomsoorten - zoals de eik, vuilboom, inlandse vogelkers, berk en lijsterbes - en meer ruimte voor heide ontstaat. Deze herinrichting moet zorgen voor een natuurlijker en avontuurlijker bos waarin de biodiversiteit fors toeneemt.Op de zandverstuiving is een vleermuiswinterverblijf gebouwd en een uitkijkheuvel aangelegd. "Dit vleermuizenverblijf is een oud elektriciteitshuisje dat er al stond", weet Angeline Aben uit Sint Anthonis van IVN De Maasvallei. "Het huisje is gecamoufleerd met een flinke berg zand en boomstronken. Door kleine spleten kunnen de vleermuizen het verblijf binnen.

De zandberg waar het verblijf zich in bevindt, zorgt voor een constant binnenklimaat. Vorst en warmte krijgen hierdoor geen kans."Het gedeelte met de zandverstuiving wordt begraasd door paarden en Schotse Hooglanders.Een flinke storm begin 2007 heeft een positieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het natuurgebied. Omgewaaide naaldbomen zorgen ervoor dat inheemse boomsoorten - die nu nog maar mondjesmaat in het gebied voorkomen - de kans krijgen een plek in het bos te veroveren. Bovendien biedt een dergelijke storm kansen voor diverse diersoorten. "Door omgevallen bomen ontstaan er holtes die een mooie schuilplaats vormen voor muizen. En het winterkoninkje kan hier een mooi nest bouwen."In het natuurgebied komt een grote diversiteit aan vogelsoorten voor.

Aben: "Denk aan de specht, Vlaamse gaai, mezensoorten en verschillende roofvogels. Ook hebben we hier pas het goudhaantje gezien." Daarnaast is Molenheide een geschikte verblijf- en foerageerplaats voor onder meer reeën, vossen, dassen, eekhoorns en konijnen. Ook insectensoorten als de rode bosmier hebben er een plek gevonden. - Excursie Molenheide: zondag 14 december, 14.00 uur. Verzamelen op parkeerplaats Peter Ebbenweg, Sint-Hubert (rotonde bij restaurant Erica richting Volkel na 150 meter linksaf het zandpad in tot aan de parkeerplaats). Gelderlander 5 december 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?