vrijdag, december 12, 2008

 

Knokken voor kinderopvang in buitengebied

Kinderopvang op boerderij in trek

Zeker twaalf Brabantse agrarische ondernemers, vooral vrouwen, staan te trappelen om te beginnen met kinderopvang op de boerderij.
Zie ook:
Boer geeft kind en zichzelf ruimte

In Veghel, Loon op Zand en Hulten, Reusel en Boxmeer bestaan vergevorderde initiatieven."De vraag naar agrarische kinderopvang is groot", zegt Marianne van der Heijden van landbouworganisatie ZLTO. "Het is een uitstekende vorm van verbrede landbouw." De boeren in kwestie moeten wel over een lange adem beschikken. Gemeenten zijn niet happig om vergunningen voor deze bedrijvigheid op het platteland af te geven. Onder andere de angst voor meer auto- en taxiverkeer is een struikelblok. Een soepeler houding zou op zijn plaats zijn, meent de ZLTO, die de potentiƫle ondernemers het afgelopen jaar heeft begeleid. Van der Heijden, specialist landbouw en zorg: "Men moet op een andere manier durven kijken naar de inrichting van het platteland. Dit is een prachtig voorbeeld van de verbroedering van burgers en agrariƫrs."De gang van zaken op het boerenbedrijf is ook pedagogisch een wezenlijk onderdeel van de agrarische kinderopvang, die in Noord-Nederland al langer draait. "Niet alleen leuk, maar voor ouders ook een belangrijk keuzeargument. Ze vinden het goed dat de kinderen bijvoorbeeld zien waar de melk vandaan komt en veel buiten spelen."Bianca Ketelaars uit Veghel staat in de startblokken om samen met haar broer zestien kinderen op te vangen. Op het varkensbedrijf vordert de verbouwing van een deel van de boerderij gestaag. De vereiste papieren heeft Ketelaars al. De werkervaring die ze momenteel opdoet bij agrarische kinderopvang Tierelier in Heukelom, de eerste in Brabant, geeft haar extra bagage.

Petra de Kort uit Loon op Zand liep in Heukelom stage. Ook zij en haar zus Jenny staan in de startblokken om peuters op te vangen. Jenny in Hulten, in een nieuw te bouwen ruimte op de plaats van een oude vleeskuikenstal. Petra wil in een voormalige bedrijfswoning in Loon op Zand aan de slag. Samen met haar moeder Elly is ze op de ouderlijke boerderij sinds september al gastouder voor zes kinderen. "Voor Hulten zijn we vier jaar geleden al begonnen met de procedure", zegt Elly de Kort. "De politiek in Gilze en Rijen is positief, maar toch wordt er voor mijn gevoel steeds weer wat anders gezocht. Nu weer een onderzoek naar de mogelijke gevaren van de spoorlijn, die toch driehonderd meter verderop ligt." De vergunning voor de opvang van twee keer twaalf kinderen in Loon op Zand is aangevraagd. De Kort heeft goede hoop. "Ik ben al dertig jaar ondernemer. Ik weet: het komt nooit vanzelf. Je moet er voor knokken." Brabantsdagblad 12 december 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?