donderdag, december 04, 2008

 

Jan Kerkhof voorzitter reconstructiegebied De Peel

'Kansen reconstructie nú grijpen'

"Ik heb in elk geval ruimschoots aan de wens van Balkenende voldaan om langer door te werken", lacht Henk Hendriksen. Eind deze maand legt Hendriksen op 73-jarige leeftijd zijn laatste publieke functie neer, als hij stopt als voorzitter van de regionale reconstructiecommissie de Peel. Na ruim acht jaar wordt zijn taak overgenomen door Jan Kerkhof, oud-wethouder van de gemeente Veghel.

Hendriksen had er al een hele loopbaan als lokaal bestuurder opzitten toen hij in 2000 door toenmalig commissaris van de koninging Frank Houben werd gepolst voor het voorzitterschap van reconstructiecommissie de Peel."Als gedelegeerde van de Agglomeratie Eindhoven had ik natuur en landschap al in mijn portefeuille, dus in die zin had ik natuurlijk al wel affiniteit met het onderwerp", vertelt Hendriksen, thuis in zijn woonkamer in Best. De door de provincie ingestelde reconstructiecommissies moesten per regio plannen uitwerken voor de nadere uitvoering van de Reconstructiewet. "De bedoeling was om de plannen in ongeveer twee jaar tijd klaar te hebben, maar uiteindelijk was het Reconstructieplan van de Peel er pas in de tweede helft van 2004." Die langere periode van plannen maken heeft volgens Hendriksen zeker iets opgeleverd: draagvlak."Het is een proces van onderop geweest. Er is echt op prikkeldraad-niveau over gepraat door alle betrokken partijen. Ik heb inspraakavonden bijgewoond waar mensen zaten die elk slootje en elke houtwal in het gebied kennen. Als die mensen zich in de plannen kunnen vinden, heb je écht draagvlak.

Dat draagvlak was er op een gegeven moment ook omdat in de Peel aan den lijve werd ondervonden dat er iets moest gebeuren."In het begin stond men desalniettemin vrij sceptisch tegenover de plannen. "Mooie plannen, maar waar zijn de benodigde gelden, werd er toen gezegd. Ten onrechte, want nu de uitvoering in volle gang is, blijkt het geld er wel degelijk te zijn. De steden kregen in het verleden – overigens terecht – vaak geld voor stadsvernieuwing, maar nu is het platteland aan de beurt. Grijp je kans, heb ik de afgelopen jaren geprobeerd duidelijk te maken. Het geld is er nu, de tijd is rijp om er flink mee aan de slag te gaan." Dat Gemert-Bakel al pilotgemeente voor de reconstructie was nog vóór de reconstructiecommissie aan de slag ging, heeft volgens Hendriksen de Peel veel opgeleverd. "Daar heeft de Peel veel baat bij gehad omdat in Gemert-Bakel al ervaring met de uitvoering was opgedaan.

Maar de andere Peelgemeenten zijn inmiddels ook volop met de uitvoering bezig en dat gaat goed. Er is ontzettend veel in gang gezet."Hendriksen is blij dat de reconstructie in de loop der jaren méér is geworden dan alleen de verplaatsing van veehouderijen. "Op een gegeven moment werd in de media het beeld geschetst dat dát de reconstructie was. Maar het is veel breder: landschap, natuur, water en recreactie, dat is óók reconstructie."Ter gelegenheid van het afscheid van Hendriksen wordt hem op woensdag 17 december tussen 16.30 en 18.00 uur een afscheidsreceptie aangeboden in het Hof van Deurne aan het Haageind 29 in Deurne. Eindhovensdagblad 3 december 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?