donderdag, december 04, 2008

 

Effect veehouderij op gezondheid

Om infectieziekten te voorkomen moeten veehouderijen minimaal een tot twee kilometer uit elkaar liggen. Dat schrijven de GGD's van Brabant en Zeeland aan onder anderen provinciebestuurder Paul Rüpp. Wethouder Henny van Boxtel van de gemeente Boekel is niet verrast door het advies van de GGD.

De GGD’s onderzoeken in Boekel of fijnstof uit veehouderijen aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaakt. In aansluiting daarop geven de GGD's in de brief aanbevelingen mee voor de ontwikkeling van Landbouw Ontwikkelingsgebieden waar veehouderijen worden geconcentreerd. Volgens de GGD kunnen daar veel minder bedrijven komen dan de politiek wil. Een andere aanbeveling is dat geen er varkens en kippen op één bedrijf mogen worden gehouden.

Wethouder Van Boxtel is niet verrast door het advies van de GGD om nieuwe veehouderijen minimaal een kilometer uit elkaar te plaatsen. Ze had dat al in meerdere rapporten gelezen. In afwachting van een onderzoek van met Ministerie van Landbouw gaat de gemeente Boekel geen onomkeerbare besluiten nemen. De gezondheid van de inwoners van Boekel staat voorlopig voorop in de besluitvorming. De GGD kwam met haar advies nadat huisartsen in Boekel hadden vastgesteld dat een concentratie van boerderijen leidt tot gezondheidsklachten bij omwonenden. Het onderzoek van het ministerie is in de loop van volgend jaar klaar. Omroep Brabant 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?