zondag, december 07, 2008

 

Beerse Overlaat gaat niet door

De Beerse Overlaat, het vroegere overstromingsgebied tussen Beers en Den Bosch, wordt definitief niet ingericht als noodoverloopgebied voor de Maas. De Lithse polder blijft niet langer gereserveerd voor dit doel. Dat blijkt uit het nationaal waterplan dat waarschijnlijk volgende week door het kabinet wordt vastgesteld.

Zie ook:
Huizinga ziet af van noodpolders

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat vindt het inrichten van polders om bij extreem hoog water gecontroleerd te kunnen laten onderlopen, bij nader inzien onvoldoende effectief."Het is goed dat er nu eindelijk duidelijkheid komt, want dit besluit hangt al een tijd in de lucht", reageert gedeputeerde Annemarie Moons. De provincie heeft in Den Haag stevig gelobbyd om de reservering van overstromingsruimte voor de Beerse Overlaat waar de regio zich tegen verzette, ongedaan te maken. "Je kunt zo'n groot gebied niet tot in lengte van jaren op slot blijven zetten." Door dit besluit moeten andere maatregelen worden genomen om de Maas in toom te houden. De oplossing ligt volgens dijkgraaf Lambert Verheijen van het waterschap Aa en Maas niet in de aanleg van een aparte dijk ten oosten van Den Bosch om met name het nieuwe stadsdeel Groote Wielen tegen overstromingen te beschermen. " De 100 miljoen euro die daarvoor nodig is, kun je beter steken in verbreding van de dijken langs de Maas. Om de rivier meer ruimte te geven kun je op verschillende plaatsen de uiterwaarden afgraven of obstakels daarin opruimen, zoals de spoordijk bij Ravenstein. Daar zijn allerlei initiatieven voor.

Wellicht moeten buitendijkse bouwprojecten, zoals in de Lithse Ham, alsnog worden geschrapt, of moet het waterpeil in de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk worden verhoogd."Verheijen zegt evenwel 'geen idee te hebben' welke maatregelen nodig zijn om te kunnen voldoen aan de scherpe eisen die de commissie Veerman heeft geformuleerd voor beveiliging van Nederland tegen overstromingen als gevolg van klimaatveranderingen. " Dat moet nog worden bestudeerd." De eisen van Veerman zijn vastgelegd in het nationaal waterplan. Gedeputeerde Moons denkt dat voor extra beveiliging van de Maas vooral ruimte moet worden gereserveerd in Limburg en in Brabant, bij Boxmeer. "Dat kan daar gevolgen hebben voor bouwplannen. Op alle laaggelegen potentiƫle bouwlocaties in Brabant moeten we nauwlettend bezien wat de risico's op overstromingen zijn", verklaart Moons. Brabantsdagblad 5 december 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?