donderdag, november 06, 2008

 

Gastenboerderij Velp

Unieke gastenboerderij met zorgfunctie momenteel verwezenlijkt

Verbouwing zorgboerderij De Gastvrijheid gestart!

Binnen niet al te lange tijd breidt zorgboerderij De Gastvrijheid in Oud-Velp zich uit met een gastenboerderij. De stal waar enkele weken geleden nog landbouwwerktuigen stonden, wordt verbouwd tot een prachtig logeer- en activiteitenverblijf. Naast dag- en logeeropvang van kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, zullen hier managementtrainingen aan organisaties op het gebied van antistress en teambuilding worden aangeboden. Deze nieuwe activiteiten zijn gekoppeld aan de primaire activiteiten van het landbouwbedrijf en dragen daardoor bij aan de verbrede landbouw; een veelzijdig én ondernemend platteland. Hierdoor heeft de Europese Unie besloten een gedeelte van de financiering voor de verbouwing op zich te nemen door middel van een subsidieverstrekking. Naar verwachting zal de gastenboerderij begin 2010 volledig draaien.

Brede invulling van activiteitenDe workshops worden gegeven in combinatie met de frisse buitenlucht én met een agrarische link. Het educatieve aspect staat hierbij hoog in het vaandel. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Koeknuffelen zal tot een van de vele mogelijkheden gaan behoren. In de gastenboerderij komen slaapkamers, bad- en douchemogelijkheden, een sportzaaltje, maar ook een keuken waar teams gezamenlijk kunnen koken met onder andere streekproducten. Al met al gaat het erom dat de gasten in het verblijf een leerzame, ontspannende week beleven. In het weekend wordt het verblijf ingezet als logeeropvang van kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. Eind 2008 zal het verblijf gereed zijn en in de loop van 2009 starten de managementtrainingen. Naar verwachting zal de gastenboerderij in 2010 volledig draaien.

Verbreding van landbouwDe subsidie die zorgboerderij Hendrikx zal ontvangen vanuit Brussel, is verstrekt in het kader van de zogenoemde verbreding van landbouw. Verbrede landbouw, ook wel multifunctionele landbouw genoemd, is de motor van een veelzijdig en ondernemend platteland. Tot de verbrede landbouw behoren agrarische bedrijven die naast hun veehouderij-, akker- of tuinbouwbedrijf andere activiteiten uitoefenen, gekoppeld aan het primaire landbouwbedrijf. Activiteiten die ook voor de burger een grote betekenis kunnen hebben, bijvoorbeeld op educatief of recreatief gebied.

Vitaal, mooi en schoon Brabants plattelandDe verbreding van landbouw is een van de speerpunten uit de reconstructie, ofwel de herinrichting van het platteland. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?