donderdag, oktober 30, 2008

 

Masterplan Aa Veghel

De eerste fase van uitvoering van het Masterplan Aa zit erop.

In totaal werd de afgelopen jaren 6,2 miljoen euro geïnvesteerd in een mooiere, meer natuurlijke rivier op het grondgebied van Veghel. Bovendien werden fietspaden aangelegd om het beekdal toegankelijk te maken voor recreanten. Het dorp Keldonk plukt hier met name de vruchten van.
Er is onder andere een nieuwe fietsbrug aangelegd over de Aa, waardoor fietsers uit het dorp een kortere route naar Veghel kunnen nemen. Gistermiddag werd feestelijk stilgestaan bij de afronding van de eerste fase van het Masterplan bij die bewuste brug in het buitengebied van Keldonk. Wethouder Caroline van den Elsen en Jan Keijzers van waterschap Aa en Maas onthulden een informatiebord bij de brug. Tegelijk werd bekend gemaakt dat het fietspad dat naar de brug leidt 'D'n Baars' gaat heten. Dit verwijst naar een voormalige herberg die in Keldonk aan het begin van de route heeft gestaan.

Volgens Jan Keijzers, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, komt er voorlopig nog geen einde aan de werkzaamheden rond de Aa. "Wij zijn hier voorlopig nog niet klaar. We zijn al begonnen met de tweede fase van het Masterplan. Dat behelst met name de aanleg van een waterbergingsgebied ten zuiden van Veghel en de realisatie van ecologische verbindingszones rond de Hurkskeloop en de verbinding met de Leijgraaf. Verder willen we werken aan een verbetering van de vismigratie in de waterlopen." In de eerste fase van het Masterplan is al 20 hectare grond beschikbaar gekomen voor waterberging. Dat moet uiteindelijk 56 hectare worden, weet Keijzers. "Broodnodig, want anders houdt Veghel het niet droog bij hoogwater. Het is een paar jaar geleden al een keer bijna fout gegaan. Toen scheelde het nog maar tien centimeter of enkele wijken in Veghel liepen onder water. Toen konden we het nog oplossen door grote hoeveelheden water te lozen in de Zuid-Willemsvaart. Maar dat mag niet meer van Rijkswaterstaat. De oude sluizen kunnen dat niet aan. Laten we hopen dat we tot 2010 geen hoogwater meer hebben." Brabantsdagblad 30 oktober 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?