zaterdag, september 20, 2008

 

Rest-O-Super

'Zit je zonder suiker dan ga je naar de buren'

Chez Wiellie, nu nog een snackbar, straks wellicht onderdeel van de 'rest-o-super'. Jan Eltink, eigenaar van de witgoedzaak in Vianen, legt de vinger meteen op de zere plek: "Zelfs voor een postzegel moet je al naar Cuijk." Om daar aan toe te voegen: "Het zou fijn zijn als je die ook in het dorp kunt krijgen. Net als je eerste levensbehoeften."Aan het einde van de ochtend is het stil in het dorp. Af en toe passeert er een auto, maar verder hoor je vooral het gefluit van de vogels. Vianen is met 1.250 inwoners nu eenmaal een kleine plaats. Behalve de zaak van Eltink is er een kerk, een café, een friettent en een basisschool.

Geen supermarkt, postkantoor of huisarts. Daarom moet iedereen voor de dagelijkse boodschappen naar Cuijk, zo'n 4 kilometer verderop.Dat moet in de toekomst veranderen met de komst van een 'rest- o-super', een combinatie van een restaurant en een supermarkt. Behalve verse levensmiddelen komen er maaltijden voor ouderen. Een rondvraag in het dorp leert dat vooral de reacties op het idee voor een winkel positief zijn."Ik zie een supermarkt wel zitten", zegt Francy Nuijen, die op het schoolplein haar zoon staat op te wachten. "Die missen we echt hier. Vooral voor kleinere boodschappen zou het veel gemakkelijker zijn als we niet meer naar Cuijk hoeven." Daar is Fia van Alst het mee eens. "Zeker als je wat ouder wordt, is het handig om in het dorp even boodschappen te kunnen doen."Als de school aan het begin van de middag uit is en de meeste kinderen naar huis zijn, wordt het stil op straat.

Een paar mensen laten hun hond uit, zoals Bep van Avezaath. Volgens haar verhuizen veel ouderen zoals zij uit Vianen. "Mensen op leeftijd gaan in Cuijk wonen, omdat daar genoeg winkels zijn. Een supermarkt in het dorp zou ik heerlijk vinden. Een restaurant ook, maar pas als ik niet meer zelf kan koken." Jongere inwoners zijn sceptischer over een 'rest-o-super'. "Als je onder de snelweg door fietst, ben je binnen tien minuten in Cuijk", zegt Marga Buurman. "Ik kan me voorstellen dat de afstand een probleem is voor ouderen, maar niet voor jongere mensen die nog werken. Een supermarkt is handig als je iets vergeten bent, maar je moet wel bedenken dat het hier een dorp is. Als je geen suiker in huis hebt, ga je even naar de buurvrouw. Mij gebeurt dat niet wekelijks. De 'rest-o-super' zou van mij dus niet kunnen bestaan."Daarmee snijdt Dijkman de vraag aan of een eetsuper levensvatbaar is.

Volgens initiatiefnemer Twan Goossens, manager van het streekhuis Peel en Maas, moet de uitgifte van aandelen het draagvlak voor het project vergroten. Dijkman ziet dat niet zitten. "Ik zou er niet in willen investeren, want ik heb er weinig vertrouwen in dat een winkel in het dorp kan overleven. Dat is tegenstrijdig, want ik wil er wel een", geeft ze toe.Ook Riquette van der Meegen twijfelt of een 'rest-o-super' in Vianen kan overleven. "Een winkel is gedoemd te mislukken. Ik denk niet dat een pak suiker de huur dekt of dat het dorp aandelen wil kopen. De meeste mensen gaan voor hun grote boodschappen naar de Lidl of de Aldi. Of ouderen er zouden komen eten? De meesten hebben familie die voor hen zorgt." Anderen willen wel de portemonnee trekken voor de 'rest-o-super', maar niet voor aandelen. "Als ze gaan collecteren, wil ik er best aan bijdragen", zegt Gonnie Derks. "Het is belangrijk dat er een supermarkt in het dorp komt." Jan Eltink van de witgoedzaak is tegen financiële steun voor de nieuwe voorziening. "Ik vind dat je als ondernemer van het begin tot het eind je geld zelf moet verdienen. Dat heb ik ook gedaan. Met weken van veertig uur kun je het niet rooien, maar als je er iets voor doet, kun je een goede boterham verdienen." Gelderlander 19 september 2008.

Rest-o-super mogelijk op plek frietkraam

Er is een plek gevonden voor de rest-o-super in Vianen. Als de plannen voor het winkeltje annex restaurantje doorgaan, komt die waarschijnlijk op het parkeerterrein van de voetbalclub.
In een hoekje van dat parkeerterrein aan de Koebaksestraat staat momenteel snackbar Chez Wiellie. Die zou samengaan met de rest-o-super in een nieuw pand. Eigenaar Denny van Rooij heeft daar wel oren naar: "De snackbar blijft voor een groot gedeelte van de inkomsten zorgen, maar het is wel een mogelijkheid om iets nieuws te beginnen."
Het plan om de rest-o-super op de plaats van de frietkraam te zetten betekent wel dat een aantal parkeervakken komt te vervallen. Ter compensatie zou de gemeente de berm aan de overkant, langs 't Flieren, moeten verharden. Bezoekers van activiteiten op het sportveld zouden daar kunnen parkeren.

De kans dat de rest-o-super in Vianen doorgaat, is inmiddels weer wat groter geworden. Het provinciebestuur in Den Bosch is gevraagd om het project financieel te ondersteunen. Volgens Twan Goossens van samenwerkingsverband Streekhuis Peel & Maas die het project begeleidt, heeft de commissie die het provinciebestuur daarover moet adviseren een positief advies uitgebracht. Daarmee staan zo'n beetje alle neuzen dezelfde kant op.
Dorpsraad Vianen staat achter het plan. Ook burgemeester en wethouders van Cuijk vinden het een prima idee, net als Pantein Wonen die deelnemer in het project is geworden.
De andere twee partijen zijn groothandel Van Tol en bouwbedrijf Peters. Het bouwbedrijf zou het pand moeten leveren, een gebouw dat, mocht het project mislukken, relatief eenvoudig weer weggehaald kan worden. Gelderlander 19 september 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?