vrijdag, september 26, 2008

 

Archeologie: Nieuw RMB loket


Archeoloket
Op 1 september ging het 'Archeoloket' in de lucht!
Afgelopen maart organiseerde het RMB een voorlichtingsmiddag met als onderwerp archeologie. Dat het onderwerp archeologie aandacht heeft, bleek wel uit de grote opkomst.
Tijdens deze bijeenkomst bleek dat er bij gemeenten behoefte is aan ondersteuning over het onderwerp archeologie. Het RMB heeft beloofd om te onderzoeken hoe zij aan die vraag gestalte kunnen geven. Dit onderzoek heeft geleid tot het ArcheoLoket.

Waarom een ArcheoLoket??
Op 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Hierin staat dat gemeenten in hun nieuwe bestemmingsplannen moeten aangeven hoe zij omgaan met de, in geding zijnde, archeologische waarden in hun bodem. Bij de aanvraag voor een
bouw-, sloop- of aanlegvergunning, of later de omgevingsvergunning, moet dus worden afgeworden of er archeologisch onderzoek nodig is en moet vooraf duidelijk zijn waar dat aan moet voldoen.

Verantwoordelijkheid
Gemeente hebben hiermee de verantwoordelijkheid voor hun bodemarchief gekregen. Dat betekent dat de gemeente de eisen stelt aan archeologisch onderzoek en controleert of er aan deze eisen is voldaan. Veel werk aan de winkel dus! En om u als gemeente hierin te kunnen ondersteunen, hebben we een ArcheoLoket opgericht.

Waarmee kunnen wij u helpen?
Advisering over de noodzaak van archeologisch onderzoek
Opstellen van Programma’s van Eisen
Beoordelen van Programma’s van Eisen die door derden zijn opgesteld
Beoordelen van onderzoeksrapporten
Opstellen van selectie-adviezen ter voorbereiding op een selectiebesluit
Second opinions over onderzoeksresultaten en aanbevelingen tot vervolgstappen
Advisering over eventuele vervolgstappen
Opstellen risico-analyse archeologie bij ontwikkeling
Hoe te bereiken?Het ArcheoLoket is vanaf 1 september te bereiken via telefoonnummer: 0485-338356 of emailadres: archeologie@rmb.nl.
.
Het Archeoloket is een initiatief van het RMB en het streekhuis Peel & Maas. Veel plattelandondernemers krijgen te maken met archeologie. Archeologie is een kwestie van keuzes maken. Wanneer is het zinvol om onderzoek te doen? Wanneer is een 'desk' onderzoek voldoende? Wat kan het opleveren? Staan de inspanningen in verhouding tot het rendement? Kortom veel vragen. Traditioneel vragen die sectoraal beantwoord werden en soms voor frustratie zorgde. Het nieuwe denken vraagt om een ontwikkelingsgerichte aanpak. Dat wil zeggen dat naast archeologische belangen andere belangen meegewogen worden. Per saldo gaat het om kwaliteits winst. Gemeenten kunnen hiervoor nu ook een beroep doen op het RMB.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?