zaterdag, september 06, 2008

 

Andere Overheid Regionaal

De overheid gaat zich beperken tot wat haar kerntaken zijn en deze taken beter uitvoeren: eenvoudiger, efficiƫnter, effectiever.

Tegelijkertijd krijgen burgers meer mogelijkheden om naar eigen inzicht en met minder directe overheidsinmenging hun leven in te richten. Ook zullen burgers, individueel en georganiseerd, meer zelf moeten doen en minder op de overheid kunnen leunen.

Deze vernieuwing van het openbaar bestuur en het verbeteren van de publieke prestaties zijn een zaak van rijk, uitvoeringsorganisaties, provincies en gemeenten en andere overheden samen.

Dat zijn de belangrijkste elementen van het actieprogramma Andere Overheid, waarmee de ministerraad op voorstel van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) heeft ingestemd. Hiermee geeft het kabinet het startschot voor ingrijpende veranderingen in de verhouding tussen overheid en maatschappij en de wijze waarop de overheid haar taken uitvoert.

Met dit bericht ging het project Ander Overheid december 2003 van start. Dit Rijksinitiatief is inmiddels gestopt. Samen met de provincie Noord-Brabant is het streekhuis Peel & Maas een project gestart om deze nieuwe wijze van denken en handelen in de praktijk te brengen. De gemeenten Cuijk en Boxmeer zijn uitgenodigd om een bestuurlijke en een ambtelijke praktijkkring van koplopers te formeren die het gedachtegoed van Andere Overheid gaan uitdragen. Provinciale en gemeente ambtenaren werken in de praktijkkring samen om lastige ogenschijnlijk niet oplosbare problemen op te lossen. Over enkele maanden wordt deze aanpak geevalueerd. Indien succesvol dan gaan andere gebieden in Brabant eigen praktijkkringen inrichten.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?