zaterdag, juni 21, 2008

 

Week 25

Maandag
Overleg met Hans van der Pas van Maasland over Rest-O-Super Vianen. Maasland streeft er naar de leefbaarheid in kleine kernen te verbeteren en wil daarom graag in het project participeren.

Een teler gaat zijn kassen met een paar hectaren uitbreiden. Hij overweegt de nieuwe kassen te gaan verwarmen met een industriele houtkachel. Dit is gunstig voor het milieu en mogelijk ook goedkoper vanwege de hoge gasprijzen. Ik heb een aantal deskundigen uitgenodigd om de mogelijkheden met de teler te bespreken.

In Eerde worden de plannen voor een nieuwe camping en golfbaan in het gemeenschapshuis gepresenteerd. Het zijn beide plannen n.a.v. de oproep van de gemeenten Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel om in het kader van de herontwikkeling van de oude stort Vlagheide, met plannen te komen.

Dinsdag
Een agrariër wil een opslagloods plaatsen. Gezien zijn monumentale boerderij wil hij de loods bouwen in de vorm van een authentieke hooiberg. De geschikte plaats met de mooiste zichtlijnen is juist buiten het bouwblok. Er kan daarom geen medewerking verleend worden volgens de ambtenaar van de gemeente. Op verzoek van het streekhuis gaat de verantwoordelijke wethouder ter plaatsen op bezoek. Hij geeft aan dat als er substantiële kwaliteitwinst te boeken valt dat hij bereid is zijn medewerking te verlenen. Het resultaat van het bezoek is dat het bouwblok opgeschoven wordt waardoor het niet groter wordt maar de hooiberg wel op de juiste plaats gebouwd kan worden. Als tegen prestatie zal een deel van een oude varkensstal afgebroken worden. De rest van de stal wordt gesloopt en hiervoor in de plaats komt een bouwwerk wat past bij de boerderij en de hooiberg. De af te breken oppervlakte is gelijk aan de oppervlakte van de nieuwe hooiberg. De ondernemer is blij want hij krijgt zijn hooiberg. De gemeente is blij want die is een lelijke stal kwijt en krijgt er fraaie bebouwing voor terug.

Woensdag
Streekhuisoverleg gemeentehuis Uden.

Donderdag
In de zestiger - zeventiger jaren was het niet ongebruikelijk dat naast oude boerderijen een nieuwe woning gebouwd werd. Oude boerderijen uit bijvoorbeeld de 18e eeuw zijn weinig comfortabel. De bestemming wonen werd dan van de boerderij afgehaald. Anno nu kijken we weer anders tegen die oude boerderijen aan. Waar mogelijk worden ze op de monumenten lijst geplaatst om ze te beschermen. De eigenaren moeten dan wel de kans krijgen om de boerderij te behouden. Gemeenten willen daarom meewerken om er weer een woonbestemming op te leggen. Vandaag ben ik op bezoek bij de zoon van de toenmalige boer. Hij is bereid om in de boerderij te investeren. Geen geringe opgave want het benodigde budget ligt hoger dan voor een nieuwbouw woning. Er is nog wel een geur probleem. Naast de oude boerderij ligt een varkenshouderij. In het gebied is een niveau van 15 odeur units toegestaan. Op de gevel van de oude boerderij wordt 12,5 gemeten. Niks aan de hand zou je denken ware het niet dat in het bestemmingsplan staat dat een agrariër ook niet in de toekomst in zijn ontwikkeling gehinderd mag worden. Als de oude boerderij weer een woonbestemming krijgt dan kan de varkenshouder minder uitbreiden dan dat dat niet gebeurd. De oude boerderij ligt namenlijk tussen de varkenshouderij en het eerste geurgevoelige object in. De gemeente staat voor een dilemma. Enerzijds willen ze graag medewerking verlenen om de op de monumentlijst geplaatste boerderij van de ondergang te redden. Anderzijds willen ze dat de varkenshouder niet in zijn ontwikkeling gehinderd wordt. De vraag is of hier een mouw aan te passen valt. De nieuwe geurwet geeft de gemeente meer ruimte om maatwerk te maken. De vraag is of de geboden ruimte het probleem kan oplossen. We gaan het uitzoeken.

Ik bezoek voor de tweede maal een ondernemer die net buiten de bebouwde kom een koffie-thee huis wil realiseren. De ruime garage is gezellig ingericht met wat tafels en stoelen. De initiatiefnemer wil zich richten op fietsers en wandelaars die er koffie of thee met gebak kunnen nuttigen. Dit heeft een toegevoede waarde omdat de locale gelegenheden pas in de middag openen en hij ook in de ochtend gasten wil ontvangen. De gemeente twijfelt aan de meerwaarde en vraagt zich ook af wat het effect is op de bestaande horeca in het dorp. Dat laatste vindt de ondernemer gek want er is in Nederland vrije mededinging en de NMA ziet er zelfs op toe dat er geen monopolie onstaat. Om de meerwaarde van het initiatief aan te tonen overweegt hij een expert in de arm te nemen om een advies uit te laten brengen. Als het advies gunstig is hoopt hij de gemeente te kunnen overtuigen en hoopt hij dat alsnog medewerking verleend wordt.

Vrijdag
Stuurgroep PIO Indorp. In het kader van Beeldenstorm 2025 zal ik een tweetal zaken nader uitwerken. Het eerste is een web 2.0 systeem wat ontwikkeld wordt door een clubje jonge enthousiaste onywikkelaars. Het tweede is de mogelijkheden nagaan van casesadoptie voor de regio land van Cuijk-Noord Limburg.

Een ondernemer is eigenaar van een oude kippenstal die een bedrijfsbestemming gekregen heeft. De stal is voor WOII gebouwd en voor die tijd een groot gebouw. Sinds de tachtigerjaren is er allerlei bedrijvigheid in uitgevoerd. De huidige ondernemer wil het gebouw gaan benutten voor recreatief gebruik speciaal voor gehandicapten en hun familie leden. Een gedeelte wil hij blijven benutten voor bedrijvigheid hij is namenlijk ZZPer, zelfstandige zonder problemen zoals hij zelf zegt. Daar wil de gemeente geen medewerking aan verlenen. Het is alles of niets. Hij overweegt nu om de hele stal te verbouwen. Maar eigenlijk voelt dat niet goed. Het gebouw is het niet meer waard. Het zou beter zijn om het tegen de grond te gooien en nieuwbouw te plaatsen. Hij verliest dan echter oppervlakte waardoor hij niet zijn plan kan realiseren. Ik adviseer hem toch een poging te wagen. De overheid is in voor kwaliteits verbetering. Als hij het oude lelijke gebouw saneert en voor fraaie nieuwbouw zorgt met een gelijk aantal vierkante meters als de kippenstal dan is er per saldo spraken van kwaliteits winst. Daar komt nog bij dat de bestemming recreatie op de locatie beter past dan bedrijvigheid en ook deze verandering kan als winst gezien worden. De stal ligt in de gemeente landerd. Hij kan daarom aanhaken bij het Hooibergproject van deze gemeente. Middels een beleidsnotitie heeft de gemeente Landerd aangegeven extra ruimte te bieden aan particulieren en bedrijven die fraaie gebouwen willen plaatsen op geschikte locaties zoals hooibergen, bakkershuisjes, traditionele veldschuren en dierenverblijven zoals ze begin vorige eeuw gebouwd werden. De ondernemer gaat een plan maken samengesteld uit deze door de gemeente gewenste bebouwing. Het totale oppervlakte van de nieuwbouw zal daarbij gelijk zijn aan de oppervlakte van de oude stal.

Weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?