zondag, juni 15, 2008

 

Week 24

Maandag
Een kinderboerderij met een gecombineerde zorgfunctie heeft een nieuwe impuls nodig. Ik bespreek met een van de bestuurders de mogelijkheden. We zien in het te ontwikkelen provinciale Leader programma, wat naar verwachting in 2009 van start gaat, een goede kans.

Dinsdag
Afspraak met de projectleiding van het Rijksprogramma "Casusadoptie". Ik ben bij een aantal cases betrokken geweest. O.a de case Pleisterplaats FF pauze in Mill waarvan ex minister Veerman de adoptant was. Deze afspraak is ter evaluatie en als input voor een boek wat over dit onderwerp geschreven wordt. Tevens bespreken we de mogelijkheden om casusadoptie te benutten voor de regio.

Voor het project Rest-O-Super spreek ik samen met Peter Broekmans van de gemeente Cuijk een aantal bewoners uit Vianen. Het onderwerp is de beoogde locatie. De bewoners hebben wensen waar we zoveel als mogelijk rekening mee proberen te houden.

Woensdag
Deelname workshop duurzameontwikkeling op initiatief van het RMB.

Donderdag
Overleg op uitnodiging van de provincie. De nieuwe Wro welke 1 juli van start gaat vergt van de betrokken overheden een omslag. Gemeenten krijgen meer ruimte om naar eigen inzicht te handelen en tegelijkertijd zal de provincie zaken moeten los laten. Dit vergt een andere houding van zowel gemeentelijke als provinciale ambtenaren en bestuurders. Het conserverende denken en handelen moet veranderen in ontwikkelingsgericht denken en handelen. De grondhouding is om goede initiatieven positief te benaderen en ze sneller dan voorheen te realiseren. De toetsende rol van de provinciale ambtenaar verandert naar een coachende rol. Gemeente ambtenaren kunnen deze coaching goed gebruiken want ze zullen soms conflicterende belangen moeten afwegen om tot een goed advies te komen voor college en raad. Om dit proces naar het nieuwe denken en handelen goed te laten verlopen is goede begeleiding een vereiste. De omslag is niet zonder risico. Als hij mislukt kan de provincie ingrijpen en middels verordeningen de zaak weer dichttimmeren zodat we weer terug bij af zijn.

Wet en regelgeving loopt vaak achter bij wat wenselijk is en in beleidsplannen is vastgelegd. Het is dan ook zaak dat wet en regelgeving actueel gehouden wordt om gewenste ontwikkelingen niet te frustreren. Door gebrek aan middelen is dat nog wel eens en probleem. De bestemmingsplan cyclus is daarvan een voorbeeld. Het streven is om iedere 10 jaar het plan te actualiseren en op het nieuwe beleid af te stemmen. In de praktijk lukt dat zelden en is een interval van 20 a 25 jaar geen uitzondering. De kans is groot dat als een initiatiefnemer met een plan komt dat past binnen het nieuwe beleid dat het niet gerealiseerd kan worden omdat het bestemmingsplan nog niet aangepast is. De wet ruimtelijke ordening kent daarvoor wel een oplossing. Als de gemeente voor een goede onderbouwing zorgt waarbij nagegaan wordt wat het effect van het initiatief is op alle beleidsterreinen van de overheid kan ze er voor pleiten het initiatief toch door te laten gaan. Helaas hebben gemeenten zelden middelen om voor een dergelijke ruimtelijke onderbouwing te zorgen. Als initiatiefnemers dat willen mogen ze zelf voor een ruimtelijke onderbouwing zorgen. Voor een leek is dat niet te doen. In de praktijk moet de initiatiefnemer hiervoor een specialist inschakelen, bijvoorbeeld een stedebouwkundig bureau. Op dit moment is de wachttijd bij deze bureaus vele maanden. Initiatiefnemers krijgen door de overheid vaak deadlines opgelegd en kunnen soms niet gebruik maken van een professioneel bureau. In dat geval probeer ik de initiatiefnemers te helpen met het maken van de ruimtelijke onderbouwing.

Vrijdag
Afspraak met Jan Vorstermans van Fresh Park Venlo en Michiel Geraedts van ZON Fruit & Vegetables over het project Versomaat.

Molen symposium in Kaatsheuvel. Ik ben een van de begeleiders van de 8 NHTV studenten uit Breda. Ze hebben ieder aan een kansenkaart gewerkt voor molens. Het doel is door nieuwe economische dragers de toekomst van molens te verstevigen.

Weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?