maandag, juni 02, 2008

 

Toekomst van windmolens


Windmolen moet op eigen benen kunnen staan

Kunnen windmolens, de traditionele maalderijen van vroeger, ook zonder of met minder subsidie voortbestaan? Dat is een vraag waar subsidiegevers zoals de overheid graag antwoord op zouden willen hebben.
Acht studenten van de Hogeschool voor Toerisme in Breda hebben zich in het kader van hun afstudeerscriptie op het thema gestort. Volgende week vrijdag, 13 juni, presenteren ze tijdens een heus molensymposium de resultaten van hun onderzoek.Dylan Pas,woordvoerder van de acht studenten, licht alvast een tipje van de sluier op: "Er is absoluut meer uit een molen te halen dan nu wordt gedacht." De acht studenten zijn op het onderzoek gezet na een concrete vraag van de reconstructiegebieden 'Meierij', 'Maas en Meierij' en 'Peel en Maas'. In het kader van hun taak, herschikking van de functies op het platteland en het opkrikken van de leefbaarheid, vinden zij de windmolens een thema. Het voortbestaan van de traditionele molens moet voor de toekomst veiliggesteld worden, zo luidt het motto. Als de molens financieel hun eigen boontjes kunnen doppen, al is het maar voor een deel, vergroot dat de kans op overleven.

Volgens Dylan Pas blijkt uit het onderzoek dat windmolens vanuit de bevolking op veel interesse kunnen rekenen. Maar de molens moeten wel aan hun imago werken. Ze worden over het algemeen saai gevonden en mensen denken dat er weinig te doen is. Nog meer dan nu al gebeurt tijdens open dagen moeten ze mensen over de vloer zien te krijgen. Het moet vervolgens niet ophouden bij passief toekijken, maar de ouders en hun kinderen moeten in de molen ook aan het werk kunnen. Tijdens het symposium volgende week verschijnt een boekje waarin alle suggesties van de studenten zijn samengevat. Op het symposium zelf worden subsidiegevers, zoals de provincie Brabant, die draaipremies verstrekt, in contact gebracht met molenaars. In vervolgafspraken moet er naar concrete maatregelen gekeken worden. Molenaars en andere geïnteresseerden die naar het symposium in Loon op Zand willen komen, melden zich via molengroep@nhtv.nl.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?