zondag, juni 01, 2008

 

LOG Rijkevoort

Stankstrijd duurt voort

De Werkgroep log Rijkevoort Haps wil naar de rechter stappen, nu de gemeenteraad van Boxmeer de weg heeft gebaand voor een landbouwontwikkelingsgebied (log) op grond van de twee dorpen. De raad ging donderdagavond met dertien tegen zeven stemmen akkoord met het voorstel van burgemeester en wethouders om de zogenoemde Gebiedsvisie Wet geurhinder vast te stellen.Daarin staan onder meer regels over hoeveel stank, uitgedrukt in odeur, in bepaalde gebieden is toegestaan. Leden van de werkgroep vrezen dat ze in hun buurt, waar een landbouwontwikkelingsgebied is gepland, volop in de stank komen te zitten. In zo'n log krijgen intensieve veehouderijen die er al zitten de ruimte om te groeien. Bedrijven die elders geen groeimogelijkheden hebben, krijgen de kans zich er te vestigen. "Maar in een dierenindustriegebied horen geen gezinnen thuis", zegt Peter Peters van de werkgroep die de belangen van de buurt behartigt.

Volgens hem gaat het om zo'n zeventig gezinnen die last gaan krijgen van de grote bedrijven die er nu kunnen komen. "We blijven ertegen strijden", zegt Peters. "Meer kunnen we niet doen. We zijn al bezig te onderzoeken welke mogelijkheden er liggen bij de bestuursrechter. Ook willen we deze zaak met een burgerinitiatief bij de provincie onder de aandacht brengen." Het probleem kan bij Noord-Brabant op de agenda gezet worden, als er duizend handtekeningen worden verzameld.De gemeenteraad is de bewoners enigszins tegemoet gekomen door de odeurnorm te verlagen van 20, naar 14, maar dat gaat de protesterende Rijkevoorters niet ver genoeg.

De landbouwontwikkelingsgebieden in Overloon en Vierlingsbeek krijgen wél een geurnorm van 20, ook al pleitten burgemeester en wethouders voor 14. CDA, VDB en LOF menen dat de aantrekkingskracht van de gebieden voor ondernemers toeneemt bij een hogere geurnorm. Daar komt bij dat vanuit die twee plaatsen, in vergelijking met Rijkevoort, veel minder protest opklinkt.Alleen SP en PK stemden tegen het uiteindelijke voorstel. Die partijen kiezen de kant van de inwoners van het log in Rijkevoort omdat onder meer niet duidelijk is wat de (gezondheids)gevolgen zijn van de komst van een log.
Gelderlander 29 mei 2008.

Buurt rouwt na beslissing raad

Bewoners van de Hoekstraat in Rijkevoort die komen te wonen in of bij een landbouwontwikkelingsgebied zijn in rouw. Ze hebben zwarte en grijze linten aan palen en bomen bevestigd na de raadsvergadering van de gemeente Boxmeer donderdag. De gemeenteraad maakte de weg vrij voor de komst van een gebied waar de intensieve veehouderij veel meer ruimte krijgt. De bewoners vrezen dat ze in de stank komen te zitten en zijn bang dat door fijnstof ook hun gezondheid wordt aangetast. Gelderlander 30 mei 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?