vrijdag, juni 20, 2008

 

Gemeente verantwoordelijk voor archeologie

Twentse regio-archeoloog is groot succes

De regio-archeoloog is succesvol. Negen Twentse gemeenten namen samen een archeoloog in dienst om aan de nieuwe Wet Acheologische Monumenten Zorg te voldoen. De archeoloog adviseert vooral bij bouwvergunningen, bestemmingsplannen en opgravingen. Sinds september vorig jaar zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor het archeologiebeleid..
Begin dit jaar zeiden Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal ‘ja’ tegen de komst van een regio-archeoloog. Inmiddels blijkt het concept goed te werken en hebben negen nieuwe gemeenten zich aangesloten.

Wat zijn de voordelen van een regio-archeoloog?
Door het aanstellen van een regioarcheoloog verzekeren gemeenten zich van gekwalificeerde en gebiedsgerichte archeologische kennis en van continuïteit van kennis en inzet.
Deze oplossing is efficiënt omdat de regio-archeoloog voor meerdere gemeenten tegelijk werkt en door meerdere gemeenten wordt gefinancierd.

Gemeenten die minder ver zijn met het opstellen van hun archeologiebeleid kunnen bovendien profiteren van de gemeenten die al verder gevorderd zijn. Gemeenten kunnen elkaar inspireren om tot een goed beheer van het gezamenlijk bodemarchief te komen.
De monumentenwet is gewijzigd in de Wet Archeologische Monumenten Zorg (WAMZ). Waren vroeger Rijk en provincie verantwoordelijk voor het archeologiebeleid - nu zijn het de gemeenten. Bron: website VNG.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?