zondag, maart 30, 2008

 

Zorghotel Grave


De beste bescherming voor waardevolle leegstaande gebouwen is een nieuwe bestemming

Het is echt waar, zegt hij. "In een ontspannen omgeving genees je sneller." En zo wordt het idee voor een zorghotel geboren. Ondernemer Theo Bronts verdient de kost met een ambulancedienst in Grave.

Maar hij wilde 'verder kijken'. "Want de zorgbehoefte neemt de komende jaren enorm toe. Komt natuurlijk door de vergrijzing, want de babyboomers komen eraan. Daar wilde ik iets mee doen." Dat iets moet een zogenoemd zorghotel worden, wat Bronts met Marco Nieuwenhuis op wil zetten in het Land van Cuijk. Bronts heeft een achtergrond in de zorg, Nieuwenhuis is economisch beter onderlegd.

De ondernemers hebben meerdere locaties op het oog voor hun zorghotel, maar het Arsenaal aan de Sint Elisabethstraat in Grave heeft duidelijk de voorkeur. "Omdat het beschikbaar is en een monumentale uitstraling heeft. Het is een fraai gebouw, maar het staat al een poosje leeg. Het gebouw gaat dus hard achteruit.

Het verpaupert", zegt 'betrokken buitenstaander' Huub Linders, die Bronts en Nieuwenhuis adviseert bij het vinden van een plek voor hun idee. Wat de alternatieven zijn? Dat willen de drie niet zeggen. Naar eigen zeggen hebben de ondernemers een exclusieve optie op het Arsenaal.
"Momenteel zijn we bezig met een inpassingsstudie, om te kijken of het idee van een zorghotel ruimtelijk in het gebouw past. Die studie moet leiden tot een kooponderhandeling", zegt Linders. Terug naar de ontspannen omgeving. De bedoeling is dat Zorghotel Grave een drie- à viersterrenhotel wordt, met ruim veertig kamers en evenveel bedden. Om ziekenhuizen, mantelzorgers en verpleeghuizen te ontlasten.

"Op een luxe manier zorg faciliteren: dat is ons doel", zegt Nieuwenhuis. Het hotel kent daarbij geen concurrentie, zegt Bronts, want de zorg wordt 'ontzorgd'. "Wie van de operatietafel komt, kan natuurlijk herstellen in het ziekenhuis. Maar op die manier blijft een ziekenhuisbed onnodig lang bezet. Dat herstel kan straks bij ons plaatsvinden, waardoor dat bed vrijkomt voor een volgende patiënt."

"Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld fysiotherapeuten hun praktijk in ons gebouw vestigen." Want het zorghotel is meer zorg dan hotel, zegt hij. "De zorg staat voorop. Je kunt niet in bed blijven liggen, als de verpleegkundige zegt dat het beter is als je even een wandeling maakt." Bovendien is het niet de bedoeling dat een patiënt langer dan twee keer zes weken in het zorghotel verblijft. Bronts: "Als het verblijf onbeperkt is, zijn we woningen aan het creëren. En dat kan niet de bedoeling zijn." - zorghotelgrave.nl Gelderlander 28 maart 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?