donderdag, maart 27, 2008

 

Versomaat in Erp en Boekel


Boeren presenteren dagelijks vers product in de Versomaat

De laatste keer dat schrijver deze iets uit een luikje trok, betrof het een lekker vette kroket.Maar op de doorgaande weg tussen Boekel en Erp is het nu ook mogelijk om verse oesterzwammen, shii-take, tomaten, komkommers en asperges te trekken. Aan de Heesakker 19, op het erf van John Verbruggen en zijn vrouw staat sinds enkele weken een heuse Versomaat, zoals het ingenieuze apparaat genoemd wordt. Iedere dag worden de landbouwproducten vers aangevoerd en tegen redelijk schappelijke prijs aangeboden. De paddestoelen komen uit de hallen van Verbruggen. De tomaten en komkommers zijn afkomstig van René Tielemans uit Boekel en Bert van den Brand uit Uden.

Champignons levert André Swinkels uit Boekel en Marc en Sandra de Wit uit Mariaheide bieden de asperges aan. De Plattelanddag op zaterdag 19 april vormt min of meer het officiële startsein voor de Versomaat. John Verbruggen (35) en René Tielemans (37) zijn de twee initiatiefnemers voor de Versomaat. Vrijwel tegelijkertijd kwamen ze op hetzelfde idee. Tielemans, leverancier van zo'n 120.000 kilo tomaten en 4,5 miljoen komkommers per jaar aan supermarkten in met name Duitsland, ziet de Versomaat vooral als kans om zijn bedrijf ook eens anders te presenteren. Tielemans: "Bezoekers kunnen eigenlijk niet bij ons terecht. Daar zijn wij niet op ingesteld. Maar door onze producten in de Versomaat hoop ik dat mensen in de omgeving wat inzicht krijgen in wat we doen. Bovendien kunnen ze het niet verser krijgen dan hier. Normaal doen producten er een paar dagen over om in de schappen van de supermarkt te liggen. Met de Versomaat zijn de lijnen veel korter."Verbruggen heeft in grote lijnen dezelfde overweging. Hij levert wekelijks zo'n 2500 kilo biologisch geteelde oesterzwammen die via de groothandel hun weg vinden naar met name restaurants en supermarkten. Hij heeft echter ook nog een bijkomende reden voor plaatsing van de Versomaat.

Verbruggen: "Ik wil ook graag een reactie uitlokken. Ik hoop dat mensen bij ons oesterzwammen halen en ze zo lekker vinden dat ze bij de plaatselijk supermarkt erop aandringen om ze ook in het assortiment op te nemen. Ik zou het leuk vinden om de band met de omgeving op deze manier te verbeteren."Veel geld verdienen met de Versomaat zal niet meevallen, aldus het tweetal ondernemende ondernemers. Tielemans: "Daar zijn de kosten toch echt te hoog voor. Alleen de energiekosten van de automaat liggen al op vier euro per dag, daar komt het rondrijden met de producten nog bij. Want je moet wel zorgen dat de automaat gevuld blijft en als je dat omrekent in uren, kom je niet zo positief uit.
We zien het vooral als een mogelijkheid om de relatie met onze klant en de omgeving te verbeteren." Zowel Verbruggen als Tielemans heeft ieder op zijn eigen erf al een Versomaat staan. Verbruggen merkt een toenemende belangstelling. Die van Tielemans is net geplaatst aan de Neerbroek 23a in Boekel. "Ik ben nog wat aan het knutselen met het groter maken van de vakken om er ook komkommers in kwijt te kunnen." Beide ondernemers worstelen ook nog enigszins met de presentatie van hun dagverse producten. Verbruggen verwacht echter met een kartonnen omhulsel om de plastic bakjes heen, een goede kans te maken. Op het karton staat een recept en wordt ook aangegeven hoe de oesterzwammen schoongemaakt en bereid moeten worden. Verbruggen: "Dat maakt de presentatie een stuk leuker." Brabantsdagblad 27 maart 2008.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?