zondag, maart 23, 2008

 

Nieuw netwerk: Onderneemsterskrans Land van Cuijk


Het stimuleren van nieuwe netwerken is een van de doelstellingen die in het reconstructieplan Peel & Maas genoemd worden. Het streekhuis benutte de kans toen voormalig minister Veerman de gemeente mill bezocht eind 2006. Een drietal onderneemsters werd gestimuleerd met elkaar samen te werken en ze bedachten het arrangement "Happen, Trappen & Snurken" wat als eerste ministerveerman fietstocht aan hem aangeboden werd. Een jaar later werden door het streekhuis nog een viertal onderneemsters uitgenodigd om te participeren. Ze vormden met elkaar de vereniging "Onderneemsterskrans land van Cuijk". Voor 2008 ontwikkelde ze met elkaar het idee "Kunst op het Platteland" waarbij iedere onderneemster een samenwerking aan gaat met een locale kunstenaar. Het project wordt financieeel gesteund door Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen, De provincie Noord-Brabant en twee land van Cuijkse gemeenten. Drie gemeenten hebben een verzoek voor een financiele bijdrage nog in behandeling. Het budget wordt gebruikt voor het maken van een flyer en poster om het publiek te attenderen op "Kunst op het Platteland". Hieronder een bericht in de Gelderlander van 20 maart 2008.

'Onderneemsters' doen meer dan theeleuten

Eens per maand komen ze bij elkaar, de zeven vrouwen van Onderneemsterskrans Land van Cuijk. Dan worden er vooral praktische zaken besproken, zoals wie een folder gaat vormgeven en hoe de verzekering wordt geregeld met kunstenaars die bij hen gaan tentoonstellen.
Maar niet dat het iets te maken heeft met hun vrouw-zijn. Want daar willen de 'onderneemsters' niet aan. Bij ondernemersverenigingen in de regio zijn het inderdaad bijna allemaal mannen, netwerkorganisatie Onderneemsterren voor vrouwelijke zelfstandig ondernemers in de regio daargelaten, en er mogen wel wat meer vrouwen bij.

Nicolette Rademaker van hotel-restaurant 't Veerhuis in Oeffelt is een van de zeven ondernemers van de krans. "Er worden meteen afspraken gemaakt en de volgende keer is het ook geregeld." Het gaat heel rap, vindt ook Wilma Relou, ook van de krans en ondernemer van pleisterplaats FF Pauze in Mill.

Maar op een vraag als hoe vrouwelijke ondernemers verschillen van mannelijke ondernemers, halen Rademaker en Relou de schouders op. Rademaker: "Met vrouwen is het anders. Je verstaat elkaar goed." Relou: "Dat het bij ons onderling zo goed gaat kan net zo goed komen omdat de groep niet groot is."

De Onderneemsterskrans. De naam suggereert vooral gezelligheid. Maar de dames zijn serieus. Rademaker: "We geven alle zeven zelfstandig leiding aan een bedrijf in de recreatie of horeca. De krans is een samenwerkingsverband om ons te laten zien in het Land van Cuijk. Het zou mooi zijn als de gasten die hier komen, ook eens bij een van de anderen gaan kijken."

Commercieel willen ze het echter niet noemen, het gaat erom elkaar te versterken. De 'onderneemsters' presenteren zich het komende recreatieseizoen voor het eerst samen. Dat doen ze met Kunst op het platteland. Iedere ondernemer van de krans heeft een kunstenaar, liefst uit de eigen gemeente, uitgenodigd om te komen tentoonstellen.

Rademaker: "Met de krans willen we ons als vrouwelijke ondernemers op de kaart zetten in het Land van Cuijk. De kunstenaars krijgen bij ons een kans om hetzelfde te doen. We willen zo iets ludieks doen, iets nieuws introduceren." Rademaker en Relou hebben allebei een eenmanszaak. Voor Rademaker was het altijd haar droom een eigen herberg te hebben.

Ze is inmiddels bijna vijf jaar aan het werk bij 't Veerhuis. Rademaker is een starter. Het verhaal voor FF Pauze is anders. "We hadden een melkveebedrijf, dat was de zaak van mijn man. Omdat we in een natuurontwikkelingsgebied terecht kwamen moesten we wat anders gaan doen. We hebben de rollen omgedraaid. Ik ben nu de ondernemer van FF Pauze, mijn man werkt ergens anders bij een veebedrijf."

Beide vrouwen kunnen niet zeggen dat het voor hen moeilijk is geweest te starten omdat ze vrouw zijn. Rademaker: "Je kunt als vrouw met je charmes werken, maar je wordt soms niet serieus genoeg genomen." Relou: "Verder moeten we net zo hard werken als een man."
De zeven vrouwen vormen op dit moment een hechte groep. Volgens Rademaker en Relou is er zeker plaats voor nieuwe leden. Criteria waaraan die zouden moeten voldoen zijn er niet echt. Mag een man dan ook meedoen? Dat is nou ook weer niet de bedoeling.
Wilt u de locaties van de kransleden bezoeken en het werk van de kunstenaars bewonderen? Voor informatie en openingstijden ga naar www.oklvc.blogspot.com





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?