vrijdag, november 23, 2007

 

Week 47

Maandag
Overleg met een ondernemer die aan een innovatie werkt om keukenafval uit grootkeukens efficiƫnt en hygiƫnisch te verwerken. Het keukenafval wordt vervolgens op kwaliteit gecontroleerd waardoor het in de toekomst benut kan worden voor verwerking in biogasinstallaties. Er is reeds een systeem beschikbaar voor de zeer grote keukens. Voor middelgrote keukens moet een volledig nieuw systeem ontwikkeld worden. Vanuit het streekhuis ga ik op zoek naar bedrijven in de regio die willen en kunnen participeren.

Een jong ondernemend stel staat op het punt een boerderij aan te kopen en deze om te vormen naar een paardenhouderij in combinatie met zorg voor gehandicapten die op de boerderij komen wonen. De gemeente is enthousiast. Volgens het bestemmingsplan en het streekplan zijn dit soort zaken niet toegestaan. Een bestemmingsplanwijzigingsprocedure is nodig om medewerking te verkrijgen. Ik leg de ondernemer uit wat hem te wachten staat.

Dinsdag
Groene Raffinaderij is een project waarbij kringlopen gesloten worden. Hiervoor wordt o.a. gezocht naar een goede bestemming voor het overschot aan mineralen uit mest in de regio Noordoost Brabant. Ik heb twee afspraken met personen die betrokken zijn bij projecten die behoefte hebben aan veel mineralen. De eerste exploiteert een Jatropha plantage in Tanzania. Nu nog 4.000 ha maar deze wordt opgeschaald naar 40.000 ha. De tweede werkt aan een algenkweeksysteem wat bemest wordt met CO2 afkomstig uit WKK motoren. Beide systemen hebben grote hoeveelheden mineralen nodig. We bespreken de mogelijkheden om het overschot uit de regio te koppelen aan de te korten elders.

Donderdag
Een boomteler zit met zijn bedrijf kort tegen een natuurgebied. De komende 10 jaar wil hij de omvang van zijn bedrijf verdubbelen. Hij zit in extensiveringsgebied en maakt zich zorgen. Alle instanties die hij benaderd heeft kunnen hem niet vertellen wat de plannen zijn voor het natuurgebied. Hij verzoekt het streekhuis uit te zoeken of hij op de bestaande locatie kan groeien zonder over enkele jaren in de problemen te komen.

Voor "Boerderij Project Veghel" heb ik een afspraak met een landschaparchitect en de projectontwikkelaar. We bespreken mogelijk geschikte locaties voor de vorming van nieuwe gehuchten.

Vrijdag
Met een aantal personen bespreek ik de mogelijkheden om het project iamoneworld te benutten om de regio te profileren. Bij het overleg zijn aanwezig vertegenwoordigers van Rabobank Nederland en de Floriade.

Met de verantwoordelijke van de stortplaats in Haps van Essent Milieu heb ik een overleg te Haelen (Li). Ik informeer hem over de voortgang van het positionpaper Groene Raffinaderij. In dit document worden o.a. de mogelijkheden van afvalmining aan de orde gesteld. Een ontwikkeling die Essent milieu op de voet volgt.

Weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?