zondag, november 25, 2007

 

Minister Cramer over Haps


Cramer ziet wel wat in afvalmining
Afvalmining komt erop neer dat oude afvalstorten geheel of gedeeltelijk worden afgegraven omwille van de waardevolle materialen die erin zitten. Deze manier van grondstofwinning staat nog in de kinderschoenen, maar zal die snel ontgroeien, want het economisch gesternte is uitermate gunstig. Ten eerste dwingen de torenhoge olie- en gasprijs en het klimaatbeleid de energiesector tot vindingrijkheid en een zoektocht naar de meest uiteenlopende alternatieve energiebronnen, waaronder hout, gft en andere soorten biomassa. Ten tweede zijn ook de prijzen van tal van industriële grondstoffen opvallend hard gestegen.
Een ton schoongewassen PET (de kunststof waarvan frisdrankflessen worden gemaakt) doet momenteel € 800. Verklaring: de Chinese textielindustrie is booming en heeft behoefte aan fleecestof (gemaakt van PET). Ook voor glas en metaal worden op de recyclingmarkt recordprijzen betaald. Een derde economische factor is het groeiende gebrek aan afvalverbrandingscapaciteit. Door de toevloed van afval uit Duitsland kunnen de Nederlandse ovens het aanbod bij lange na niet aan en dus moet het nodige afval - met ontheffing van het vigerende stortverbod - worden gestort. Probleem is dat ook hier een capaciteitsgebrek speelt. Gedeeltelijke afgraving zou bestaande belten weer wat meer capaciteit geven. 'Los van de economische omstandigheden is er nog iets anders wat de tijd voor afvalmining rijp heeft gemaakt,' zegt directeur Wim Hoppenrijs van MPI, een bedrijf dat staat te popelen om geld te gaan verdienen met afvalmining en op zoek is naar een locatie om zijn aanpak in de praktijk te bewijzen. 'De scheidingstechnieken zijn sterk verbeterd waardoor afvalmining beter rendabel te maken is.'

MPI heeft een aantal bestaande technieken, waaronder vergassing, vergisting, pyrolyse en warmteafvang gecombineerd tot één nieuw (gepatenteerd) proces. 'Een zero-emissie-aanpak, dus 100% duurzaam,' aldus Hoppenrijs. Een van de locaties waarop MPI zijn oog heeft laten vallen is een stortplaats van Essent in het land van Cuijk (Haps). Het idee is om de belt af te graven om plaats te maken voor een bedrijventerrein. De belt zou voor 60 à 70% uit bruikbare materialen bestaan. Afvalmining loont alleen als er voldoende materialen te winnen zijn: biomassa, glas, metaal, grind, zand. Een andere voorwaarde is dat er geen ernstige verontreinigingen in het geding zijn, want anders wordt het een kwestie van saneren in plaats van winning. Nederland telt zo'n 4000 uitgediende vuilnisbelten, die allemaal in de gaten moeten worden gehouden om te voorkomen dat het milieu er schade van oploopt en waarvan de meerderheid ruimtelijke ontwikkelingen in de weg staan.

Uit Staatscourant nr. 225, 20 november 2007





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?