vrijdag, oktober 19, 2007

 

Week 42

Maandag
Stuurgroep Nieuwe Economische Dragers Land van Cuijk. Het project Zaakversneller komt op stoom. Afgelopen week zijn de workshops begonnen. Het doel is minimaal 20 startende ondernemers of ondernemers die een groei doormaken te ondersteunen bij het realiseren van hun plannen. Aan de workshop nemen ook meer ervaren ondernemers deel. Dit stimuleert het van elkaar leren. We spreken af dat we om nog meer starters te bereiken met een Starterscafe gaan beginnen.

In Uden bezoek ik een groepje ondernemers. Ze hebben een concept met sledehonden. In de winter gaan ze naar verre oorden waar ze op sneeuw actief zijn met de honden en sleden. Maar de honden kunnen ook prima een karretje trekken. En dat is spectaculair voor kinderfeestjes maar ook voor volwassenen.

Woensdag
Op initiatief van de Gelderlander is er in Sint Anthonis een bijeenkomst om belangstellenden te informeren over de inrichting van de Landbouw Ontwikkelings Gebieden in de regio. De reconstructie is opgepakt volgens een gebiedsgerichte aanpak. Dat wil zeggen dat relevante belangenpartijen bij het opstellen van het plan betrokken werden. Burgers zijn vertegenwoordigd door de gemeente. Voor dat de plannen definitief werden zijn er voorlichtingsbijeenkomsten gehouden en het plan heeft ter inzage gelegen. Dat neemt niet weg dat voor de meeste burgers de reconstructie een nieuw fenomeen is. Voor sommigen komt het nu dicht bij. Soms zelfs letterlijk als je bijvoorbeeld in een LOG woont. Sommigen, zo blijkt tijdens de bijeenkomst, maken zich grote zorgen. Ze zijn bang voor grote aantallen dieren in flats en mestfabrieken die het woongenot bederven. Veel van de zorgen kunnen weggenomen worden zo wordt aangegeven dat een stal maximaal twee verdiepingen mag hebben. Om aan de geur eisen te voldoen zullen de grotere bedrijven luchtwassers moeten toepassen. Geurhinder kan daarmee 70 a 80% verminderd worden. Dat men uitbreiding van intensieve veehouderij, ondanks alle maatregelen, liever niet in zijn 'backyard' heeft blijft overeind.

Vrijdag
Met een leverancier van biokachels bespreek ik de mogelijkheden van het benutten van snoeihout uit de regio. Biokachels worden gestookt op gesnipperd snoeihout. Moderne biokachels halen een rendement van 90% of hoger. De brandstof kosten worden ongeveer gehalveerd en goed verbranden van hout is milieu vriendelijk. Want als je het hout niet verbrand dan wordt het gecomposteerd of het hout verrot in de natuur wat het broeikasgas effect vergroot. Moderne biokachels uit Zweden en Oostenrijk zijn er voor gezinswoningen maar ook voor kantoren en fabrieken.

weekoverzichtstreekmanager





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?