maandag, oktober 01, 2007

 

Behoud van Landschap


Subsidie voor behoud landschap

Eigenaren van grond in enkele Land van Cuijkse gemeenten kunnen in aanmerking komen voor een financiële bijdrage.

Dat geld komt beschikbaar als zij op hun grond bepaalde maatregelen uitvoeren die positieve gevolgen hebben voor de natuur of een bijdrage vormen aan behoud van het typische Brabantse landschap. Voorlopig geldt die regeling alleen nog voor grondeigenaren in de gemeenten Grave, Cuijk en Mill en Sint-Hubert.Donderdag ondertekenden de besturen van die gemeenten, samen met die van de gemeenten Oss, Uden, Landerd en Bernheze, daartoe een eerste contract.

Ook de provincie Noord-Brabant en het waterschap Aa en Maas ondertekenden die overeenkomst. De regeling heeft als naam meegekregen Groen Blauw Stimuleringskader. De kleuren verwijzen naar het groen van bomen en planten en het blauw van water.Voor de periode 2007 tot 2011 is in het gebied waar de gemeenten die ondertekend hebben liggen, Horst en Raam, een bedrag van 2,6 miljoen euro beschikbaar.In het contract dat nu ondertekend is, kunnen agrariërs en andere grondeigenaren zien of hun grond in aanmerking komt voor een landschapsversterkende maatregel.

Zulke maatregelen zijn bijvoorbeeld de aanleg van wandelpaden over akkers of weilanden, het inzaaien van bloemrijke randen langs akkers of het onderhoud van knotbomen.De eigenaar van de grond ontvangt niet alleen een bijdrage voor de aanleg van die voorzieningen. Ook voor eventuele gederfde inkomsten - de gronden brengen immers minder op als er minder producten op geteeld kunnen worden - bestaat de mogelijkheid een financiële bijdrage te krijgen.Ten slotte bestaat er voor de grondeigenaren de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogeheten veldcoördinator. Dat is een functionaris die verstand heeft van agrarische zaken, maar ook volledig op de hoogte is van het Groen Blauw Stimuleringskader. De coördinator helpt bij het aanvragen van een bijdrage en bij alle vergunningen en ontheffingen.Eigenaren van grond in Cuijk, Grave en Mill en Sint-Hubert kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage als ze maatregelen nemen voor het landschap. Gelderlander 1 oktober 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?