maandag, september 24, 2007

 

Volkel recreatie en varkens

Gesteggel om varkensstal bij Hemelrijk

Meer dan een uur steggelden veehouder J. Derks, diens raadsman en de gemeentewoordvoerder van Uden recent bij de Raad van State over de beste plek voor een nieuwe varkensstal.

Derks zit met zijn gemengde agrarisch bedrijf dicht bij recreatieparkHemelrijk aan de Oosterheidestraat in Volkel. Derks wil zijn sterkverouderde varkensstallen moderniseren. Tegelijkertijd wil hij het aantal varkens flink uitbreiden om in de toekomst levensvatbaar te blijven. Derks dacht de oplossing te hebben door een nieuwe, grotere varkensstal verder van recreatiepark Hemelrijk af te bouwen. Dat zou enorm is de stankoverlast schelen. Bovendien kan Derks na het toepassen van een aantal stankreducerende technieken het aantal varkens ook nog uitbreiden. Het probleem is dat de gemeente Uden niet wil meewerken. Om de stal verder van Hemelrijk af te bouwen moet het bouwblok worden vergroot en dat wil de gemeente niet. De gemeentewoordvoerder zei dat uitbreiding van het bouwblok en verplaatsing van de stal niet past in het beleid om het karakteristieke platteland te behouden.

Volgens de gemeentewoordvoerder is verplaatsing helemaal niet nodig en kan Derks de nieuwe stal best op de huidige bouwkavel bouwen. Hij hoeft dan alleen een paar bestaande gebouwen te slopen. De raadsman van Derks zei dat het helemaal niet zo eenvoudig is om de nieuwe stal op het bestaande bouwblok te bouwen omdat de stankcirkel dan toch nog te dicht bij het recreatiepark komt te liggen. Staatsraad W. van den Brink benadrukte evenwel dat de gemeente al heeft gekeken of het kan en als het kan lijkt er geen probleem te zijn voor Derks. In ieder geval gaat de Raad van State uitzoeken of de gemeente terecht heeft geweigerd het bouwblok uit te breiden. Uitspraak volgt binnen enkele weken. Brabantsdagblad 24 september 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?