dinsdag, september 11, 2007

 

Duits Lijntje leeft

Avonturen bij Duits Lijntje in kinderboek

Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans (48) uit Boxmeer is bezig met het schrijven van een verhalenbundel met als rode draad het Duits Lijntje. De verhalen in het boek zijn allemaal gebaseerd op historische feiten die in verschillende gemeenten aan de voormalige spoorlijn hebben plaatsgevonden.

De basis voor het boek is onlangs gelegd tijdens de opening van de Groene Maand. Op verzoek van het IVN in het Land van Cuijk schreef Sonnemans drie verhalen voor een voorleesmiddag. Centraal staan gebeurtenissen in Mill, Gennep en Boxmeer. Het verhaal in Mill handelt over de gebeurtenissen in mei 1940. De Duitse Wehrmacht viel toen ons land als eerste binnen met een gepantserde trein die simpelweg over het Duits Lijntje tot achter de Nederlandse linies reed. In Gennep staat de bouw van de Maasbrug in 1870 centraal. Het kortstondige bezoek van de Duitse keizer aan Boxmeer eind negentiende eeuw is basis voor het derde verhaal. De belevenissen worden steeds verslagen door de ogen van een 12-jarig kind. Sonnemans hoopt zijn boek volgend jaar in de boekhandel te hebben liggen.

Voor de verhalen die in Veghel, Uden en Boxtel spelen is Sonnemans nog op zoek naar historische gebeurtenissen. "Er zijn altijd wel aanknopingspunten", weet hij. "Zo weet ik inmiddels dat bij Schijndel ooit de enige echte Nederlandse treinroof heeft plaatsgevonden. Prachtig gegeven voor een verhaal natuurlijk." Wie suggesties heeft kan de schrijver mailen: info@gerardsonnemans.nl





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?