zaterdag, september 08, 2007

 

De Maashorst bruist


De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant en door de provincie hoog op de lijst gezet om verder te ontwikkelen als aantrekkelijk landschap. De Maashorst ligt in twee reconstructiegebieden, Maas & Meijerij en Peel & Maas.


Maashorst klaar voor grote presentatie

Platteland, dat is meer dan boeren en bossen, daar zijn we het met z'n allen al lang over eens. Duurzame ontwikkeling, behoud van natuurwaarden, leefbaarheid en recreatie spelen allemaal hun rol. In de loop der jaren is onze kijk op deze waarden veranderd.

Verschillende landbouwcrises met massale ruimingsacties en nieuwe ecologische inzichten hebben daar zeker toe bijgedragen. "De Maashorst is een gebied waar je niet omheen kunt", vindt Peer Verkuijlen, voorzitter van Stuurgroep De Maashorst. "Wij willen laten zien dat natuur, cultuur, historie, landbouw, recreatie en toerisme hier echt hand in hand kunnen gaan. De aanwezigheid van de mensen doet geen afbreuk aan het gebied, integendeel." Om die boodschap uit te dragen en om iedereen kennis te laten maken met alle aspecten van dit gebied, houdt Stuurgroep De Maashorst aanstaande zondag haar tweede Streekfair, op het terrein aan de Weversweg 3 in Zeeland.Provincie, gemeenten, natuur- en milieuorganisaties, horeca- en recreatiebedrijven maar vooral ook boeren geven op deze dag een kijkje in de keuken. Wat doen ze, hoe werken ze en waar staan ze voor? Om een beetje overzicht te hebben tijdens zo'n groots opgezet evenement, is het terrein opgedeeld in verschillende pleinen, die allemaal liggen rondom het centrale demonstratieplein.

Het begint al bij de entree op zo'n plein: het Maashorstplein. Hier zijn ook direct allerlei plannen te zien die Stuurgroep De Maashorst nog in petto heeft. Alle natuurorganisaties zijn samengebracht op het Natuurplein. Hier kun je kijken, luisteren, maar ook doen. Nestkastjes timmeren is daar een voorbeeld van. Op het Landbouwplein zijn de boeren uit het gebied en hun producten vertegenwoordigd, en op het Bijzondere Landbouwplein komen alle agrarische nevenactiviteiten aan bod. Dat kan gaan van zorgboerderij tot boerencamping, boerderijwinkel, speelboerderij of kamperen bij de boer. Hier kun je ook boerengolf spelen en er is zelfs een maïsdoolhof aangelegd. Daarmee kom je meteen bij het volgende plein: Sport en Recreatie. De nieuwste sporten, zoals nordic walking en wandeltochten met GPS-navigatie zijn er, maar ook het aloude fietsen, hardlopen, wandelen en paardrijden. Ter plekke zijn ook hier activiteiten, zoals onder meer een klimmuur en boogschieten. Verder is er een Kunst- en Cultuurplein met regionaal talent.

Ook de kinderen komen op alle pleinen ruimschoots aan bod. Natuurlijk is er bij zo'n evenement geen rijdende friettent, maar een heel arsenaal aan restaurants aanwezig. Allemaal bedrijven die werken met regionale producten, waarmee ze heerlijke hapjes maken. En ook hier mogen de kinderen naar hartelust mee kokkerellen. Het geheel wordt overgoten met muziek van onder anderen Annelieke Merx, Die Twee en Gerard Dortmans. Streekfair De Maashorst is zondag 9 september van 10.00 tot 18.00 uur. Entree voor volwassenen is 3 euro, kinderen mogen gratis naar binnen. Parkeren kost 2 euro. De route naar het terrein is goed bewegwijzerd, maar ook per fiets is het vanuit de hele regio goed bereikbaar. Brabantsdagblad 5 september 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?