vrijdag, augustus 24, 2007

 

Omvang varkenshouderij: wat is groot?

Varkensflat: zie foto.
Filmpje: http://www.vk.tv/trefwoord/varkensflat

Een jaar of zes geleden introduceerde het Innovatienetwerk Groene Ruimte in een rapport de term Agro Productie Park. Een van de varianten was het Delta Park Rotterdam (400.000 varkens, 3% Nederlandse veestapel). Door de pers werd dit al snel de "varkensflat" genoemd. De term "varkensflat" wordt vaak foutief gebruikt bijvoorbeeld in het volgende artikel over een voorbeeld in Reek. De laatste tijd wordt de term megastal ook gebruikt. Meestal wordt dan een varkensstal met meer dan 5000 varkens bedoeld. Op dit moment wordt door sommigen het "Gezinsbedrijf+" als ideale omvang gezien. Dit is een cluster van zes samenwerkende gezinsbedrijven met ieder 2500 varkens en 300 zeugen in totaal dus 15.000 varkens en 1800 zeugen. Meer informatie over omvang van varkensbedrijven en de voor en de nadelen hieronder.

Reekse varkensflat achterhaald door grootschalige veehouderij

De destijds spraakmakende varkensflat in Reek is nog steeds niet gebouwd, bijna twee jaar nadat de gemeente Landerd hiervoor bouwvergunning gaf aan de Smits Groep uit Wanroij.

Deze stal van twee etages voor 1140 varkens lijkt inmiddels te klein om economisch nog interessant te zijn. De schaalvergroting in de veehouderij leidt in Oost- en Midden-Brabant al tot stallen voor 6000 tot 10.000 varkens, zo blijkt uit aanvragen die bij verschillende gemeenten zijn ingediend. De inmiddels onherroepelijke vergunning voor de Reekse varkensflat blijft waarschijnlijk onbenut omdat de ondernemer inmiddels het oog heeft gevestigd op het landbouwontwikkelingsgebied Graspeel langs de Midden Peelweg waar hij een veel groter bedrijf kan neerzetten. "Wij zijn hierover met Smits in onderhandeling.

In Graspeel kan hij beter vooruit dan aan De Steeg in Reek waar hij aan zijn plafond zit", verklaart de Landerdse wethouder Chris School.Tussen Boekel en Venhorst staat een varkensflat voor 10.000 dieren op stapel. Het gaat om een uitbreiding van een veehouderij aan De Zijp 2a en 4 van 4400 naar 17.000 varkens, die volgens de gemeente past in het bestemmingsplan omdat de nieuwe stal maar een halve hectare beslaat. Daarmee staat deze ontwikkeling los van het reconstructieplan Peel en Maas waarin eveneens langs de Midden Peelweg ruimte voor grootschalige intensieve veehouderij is gereserveerd ten zuiden van Venhorst (tot aan Elsendorp) en ter hoogte van Odiliapeel.

Het megabedrijf aan De Zijp zal door het gebruik van een luchtwasser bijna 3000 kilo ammoniak minder uitstoten dan de huidige vestiging, zo blijkt uit de milieu-effectrapportage die momenteel door het regionaal milieubedrijf in Cuijk wordt beoordeeld. De ondernemer kan pas vergunning voor de varkensflat krijgen als vast staat dat hij ook voldoet aan de plaatselijke normen voor stankhinder. Dat wordt eind dit jaar duidelijk.Concreter is de uitbreiding van een kleine varkenshouderij ten noorden van de vliegbasis Volkel nabij de Midden Peelweg van 2900 naar 17.600 dieren. Die worden gehuisvest in vier aan elkaar gekoppelde stallen met een oppervlakte van in totaal 1,3 hectare.

Het gemeentebestuur van Uden heeft ingestemd met vergroting van het bouwblok voor dit bedrijf aan de Voorpeel 5 naar 2,5 hectare en dit besluit ter goedkeuring voorgelegd aan de provincie. Ook deze locatie ligt buiten een aangewezen ontwikkelingsgebied voor grootschalige intensieve veehouderijl, maar is volgens de gemeente hiervoor wél geschikt. De provincie beslist ook over de milieuvergunning voor dit megabedrijf dat volgens de gemeente door het gebruik van luchtwassers een derde minder ammoniak zal uitstoten dan de huidige veehouderij. Stankhinder vormt evenmin een probleem.

De Oirschotse ondernemer Bert Rijnen is inmiddels ruim een jaar in de weer om aan de Van de Veldenweg bij Diessen een bedrijf van 13.000 varkens met drie stallen van in totaal 1,7 hectare uit de grond te stampen. Hij kreeg deze locatie toegespeeld van de provincie om een omstreden megabedrijf van 8600 dieren bij Westelbeers te verijdelen. Rijnen ergert zich aan de complexe regels en aan de vele negatieve publiciteit over varkensflats. ,,Volledig vergeten wordt dat ik met mijn moderne bedrijf het milieu een grote dienst bewijs." Brabantsdsagblad 23 augustus 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?