zondag, augustus 12, 2007

 

Maashorst krijgt geld


Miljoen subsidie voor Maashorst

Stuurgroep de Maashorst, die projecten in het natuurgebied initieert, heeft een miljoen euro aan Europese subsidie gehad uit het Leader-fonds. Dat fonds stimuleert de ontwikkeling van het landelijk gebied en is de opvolger van het Ceres-fonds. Dat geld is inmiddels allemaal besteed.

Het programma dat Leader voor ogen heeft in Zuid-Nederland wordt binnenkort bekendgemaakt op haar site. Nu al kondigde de Landerdse wethouder Chris School aan dat voor de Maashorst een miljoen euro is gereserveerd vanuit het Europese fonds. Het natuurgebied was aangedragen voor een subsidie van een miljoen en heeft dat geld dus ook gekregen. "Het is een deel van de pot die voor heel Europa bedoeld is en dat bedrag is dus voor het hele ontwikkelingsplan Maashorst-Herperduin."De precieze projecten waar het geld in wordt gestoken, zijn nog niet bekend.

Het geld komt in de totale pot van de Maashorst erbij en wordt dan verdeeld over verschillende projecten die er in het gebied lopen. Wel is een voorwaarde dat ook de gemeenten een bedrag aan natuurgebied de Maashorst besteden. Dat is geen probleem, want voor natuurgebied de Maashorst komt nu één pot met geld van alle betrokken partijen. Daar maken ook alle vier de betrokken gemeenten - Oss, Uden, Landerd en Bernheze - geld aan over. Wethouder Chris School van de gemeente Landerd: "We hebben ingestemd om daarin een vast jaarlijks bedrag van 27.500 euro te storten om daarvan projecten in het gebied uit te voeren. Dat bedrag is voor alle gemeenten hetzelfde." De provincie doet hieraan niet mee, die steunt de projecten op een andere manier.

De andere betrokken partijen kunnen een aangepast bedrag storten.De stuurgroep beheert de pot en bepaalt waarvoor het geld bestemd is. Zij informeert dan op haar beurt weer de verschillende gemeenten hoe het geld wordt ingezet. School verklaart de keuze voor één geldpot voor het natuurgebied. "We moeten telkens geld voor verschillende zaken vrijmaken. Dat gaat dan steeds om duizend of vijfduizend euro. Die hele cyclus van vier gemeenten waar alles ingediend en goedgekeurd moet worden, maakt het lastig en is veel te omslachtig. Daar willen we vanaf." Het bedrag was al voor dit doel gereserveerd in de Landerdse begroting, maar wordt nu ineens overgemaakt.School: "De stuurgroep heeft een ambitieus programma. Denk aan de verbindingszone met Herperduin en de recreatieve poorten. We zijn dus allemaal erg blij met het bedrag." Brabantsdagblad 9 augustus 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?